iran protest
Samfund

Iranske skolepiger indlagt efter forgiftning: “De vil have hævn”

28. februar 2023
Af Silje Qvist
Foto: Salampix/Abaca/Ritzau Scanpix
De iranske autoriteter undersøger lige nu, om de kvindelige studerende er blevet forgiftet som en ”hævnakt”.

Et væld af mennesker har samlet sig foran indgangen til pigeskolen. Blandt dem går ambulancereddere rundt og forsøger at få overblik over situationen.

Endnu en skole er blevet ramt af forgiftninger.

Denne gang er 15 skolepiger blevet indlagt med symptomer på forgiftning i den iranske by Qom.

Det er langt fra første gang, vi ser tilfælde af forgiftninger af studerende i Iran. Over de sidste tre måneder har rapporter indikeret, at omkring 352 studerende, størstedelen piger, er blevet behandlet for symptomer på forgiftning. Det skriver Iranwire.

Symptomerne indebærer kvalme, hovedpine, hoste, vejrtrækningsbesvær og hjertebanken.

Nogle af forældrene ser pigernes forgiftning som et forsøg på at holde pigerne derhjemme.

De iranske myndigheder har bekræftet, at de undersøger, hvorvidt pigerne er blevet forgiftede som et hævnplot, fordi de unge studerende har spillet en stor rolle i de nye protester mod regimets obligatoriske hijab.

Det skriver The Guardian.

Irans viceundervisningsminister Younes Panahi har bekræftet, at der er mennesker, der ønsker alle skoler, særligt pigeskolerne, lukket.

Han oplyser desuden, at de studerende ikke har brug for alvorlig behandling, og at man kan behandle de kemikalier, de studerende har været udsat for.

Dr Homayoun Samayah Najafabadi er medlem af parlamentets sundhedskommission og har ligeledes bekræftet, at pigerne er blevet forgiftet.

”I byer som Qom og Borujerd er det blevet gjort intentionelt,” siger Dr Homayoun Samayah Najafabadi til The Guardian. En anonym kilde, der er læge med speciale i behandling af ofre for forgiftning, har udtalt til The Guardian, at pigerne kunne have været udsat for en svag form for organfosfat. Det er menneskeskabte kemikalier, der ofte bruges til at forgifte insekter i landbrug og haver.

Denne læge understreger, at han aldrig før har behandlet patienter udsat for dette. Det nærmeste, han har kunnet komme, har været landarbejdere, der har været udsat for pesticider fra landbruget.

“De vil have hævn over skolepigerne, som har været pionererne i det seneste protester,” siger han til The Guardian.

Mange piger og kvinder har spillet en helt central rolle i det oprør, der de seneste måneder har fundet sted i Iran.

Oprørerne brød ud, da den 22-årige Jina Mahsa Amini døde i politiets varetægt efter, at moralpolitiet havde arresteret og banket hende, fordi de mente, at hun ikke bar sit tørklæde korrekt.

De iranske kvinder indledte et oprør mod regimet ved at brænde deres tørklæder og klippe deres lange hår af. Både iranske kvinder og mænd gik efterfølgende på gaden for at demonstrere. Regimet har slået hårdt tilbage på demonstranterne.

Over 520 iranere har mistet livet i forbindelse med demonstrationerne, der nu har varet i seks måneder.

Læs også