baraye
Samfund

Iransk sanger vinder særlig pris til Grammy Awards

6. februar 2023
Silje Qvist
Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix
Shervin Hajipour vandt ved dette års Grammy-prisuddeling den nye pris kaldet ”Best Song for Social Change”.

Han var en relativt ukendt artist. Men så skrev han en protestsang. Nu har hans sang til det iranske folk vundet en Grammy Award.

25-årige Shervin Hajipour vandt denne søndag kategorien ”Best Song for Social Change” for sin sang ”Baraye”, der gik viralt i løbet af september sidste år.

Kategorien er helt ny i Grammy-regi og hylder en sang, der adresserer sociale problemer fra vores tid og som har potentiale til at gøre en positiv forskel globalt.

Det var USA’s førstedame, Jill Biden, der introducerede den nye pris som ”en sang, der kan forene, inspirere og ultimativt ændre verden.”

Jill Biden sagde om den unge iraners sang, at Baraye er et kraftfuldt og poetiskt råb om frihed og kvinderettigheder,” som vil fortsætte med at ræsonnere med verden fremadrettet.

“For kvinder, livet, frihed … for frihed, for frihed.” Sådan slutter ”Baraye” på demonstranternes slogan. Sangen fik over 40 millioner afspilninger på de 48 timer, som sangen var oppe på Shervins Instagram.

Shervin Hajipour blev tvunget til at slette sangen på sine sociale medier af regimet. Han blev efterfølgende arresteret af politiet for sangen tilbage i oktober. Men selvom sangen blev taget ned, overlevede den blandt det iranske folk verden over.

Demonstranterne har brugt den som slagsang, og den er blevet lyden af håb, når protesterne har været i gang de sidste fem måneder.

Shervin Hajipour er siden kommet ud af detentionen og venter nu på sin dom.

Læs også