Husarbejde
Samfund

I Spanien håber de, at en ny app vil få flere mænd til at tage en større del af det huslige arbejde

4. august 2023
Af Ida Bordorff Arendttorp
Foto: Johan Odmann/Johner/Ritzau Scanpix
Den spanske regering har udarbejdet en gratis app, som de håber kan hjælpe med at lukke kønskløften, hvad angår det fælles husarbejde i hjemmet – og samtidig mindske kvinders mentale belastning.

Kender du det?

Opvasken skal tages, der er krummer på gulvet og der mangler vaskemiddel og rugbrød i skabene.

Huskelisten, hvad angår de huslige pligter, er lang – og den rumsterer typisk i hovedet på og udføres ofte af kvinder.

Det lyder måske en anelse stereotypt, men ikke desto mindre er det en sandhed.

Rundt om i verden udfører kvinder i gennemsnit langt flere huslige pligter end mænd, viser en række undersøgelser.

Nu har den spanske regering lavet en app for at se, hvordan det står til i hver enkelt husholdning. Håbet er, at det vil opmuntre mænd til at dele byrden bedre.

Det skriver World Economic Forum.

Ángela Rodríguez, der er næstkommanderende i Spaniens ligestillingsministerium, fortæller til The Guardian, at målet med appen er “at kaste lys over den usynlige mentale belastning, der ofte bæres af kvinder, når det kommer til huslige opgaver.”

Appen er gratis og kan spore, hvor meget tid hver part i hjemmet bruger på de fælles huslige gøremål.

På den måde bliver alle de “usynlige” gøremål, som er nødvendige for, at en husholdning fungerer, i højere grad også belyst.

Appen er en del af ligestillingsministeriets plan for delt ansvar, der skal forbedre ligestillingen mellem mænd og kvinder, skriver The Guardian.

Hvis tur er det?

Knap halvdelen af kvinderne udfører størstedelen af det huslige arbejde i Spanien sammenlignet med kun 15 procent af mændene, ifølge en undersøgelse offentliggjort af landets statistikbureau i 2022.

Og det er ikke kun i Spanien, at der er store problemer med fordelingen af de huslige pligter.

Det er en tendens, der ses i hele Europa, hvor forskning fra European Institute for Gender Equality (EIGE) viser, at husarbejdet er den mest ulige form for ulønnet arbejde. Dernæst kommer børnepasning og pleje af ældre mennesker med handicap.

Eksperter peger desuden på, at kønskløften i det huslige arbejde ikke kun slider på kvinden. Det slider også på parforholdet.

Derfor er det en god idé, at man tager en samtale om det, så man ikke falder i fælden med, at det er kvinden, der uddelegerer opgaverne til manden, men at det i stedet handler om at blive et team, siger parterapeut og sexolog Cathrine Katzmann.

I Danmark er det også stadig kvinder, der står for flest huslige pligter.

Ifølge Information brugte de danske mænd 11,4 timer om ugen på madlavning og husarbejde i 2021. Kvinderne brugte 14,4 timer. Derudover brugte mændene 3,7 timer på at tage sig af børnene, mens det for kvinderne var seks timer.

Med det nuværende tempo, vil det ifølge The World Economic Forum’s “Global Gender Gap Report” tage 131 år, før kønskløften i det huslige arbejde lukkes.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også