frappart
VM i Qatar

I Qatar skrives der VM-historie med et kvindeligt dommerteam

30. november 2022
Af Silje Qvist
Foto: Imago/Ritzau Scanpix
På torsdag, når Tyskland skal spille mod Costa Rica, består dommerteamet af tre kvinder. Det er første gang i en VM-slutrunde.

Denne torsdag bliver der skrevet VM-historie, når den franske Stéphanie Frappart trækker i dommertrøjen inden kampen, hvor Tyskland møder Costa Rica.

Det skriver TV2 via Ritzau.

Det er første gang et kvindeligt dommerteam står i spidsen ved herrernes VM-slutrunde i fodbold, skriver Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) på Twitter.

Ved sin side har Frappart linjedommerne Neuza Back og Karen Diaz, som kommer fra henholdsvis Brasilien og Mexico.

Det er ikke første gang at 38-årige Frappart skriver fodboldhistorie for kvindelige dommere. I 2020 blev hun den første kvindelige dommer i Champions League efter hun forinden havde debuteret i den bedste franske liga, Ligue 1.

Hun dømte ligeledes VM-kvalifikationen, den franske pokalfinale og ved EM sidste år var hun fjerde dommer under fire kampe ved EM for herrer.

Der er i alt tre kvindelige hoveddommere ud af de 36, der styrer kampene i Qatar. Ud over Frappart er der Yoshimi Yamashita fra Japan og Salima Mukansanga fra Rwanda.

- De fortjener at være med ved VM, fordi de konstant præsterer på et virkeligt højt niveau, og det er det vigtige for os, sagde FIFA's dommerchef, Pierluigi Collina.

På nuværende tidspunkt har vi i Danmark to kvindelige dommere, der er FIFA-dommere på kvindesiden, men de må kun dømme divisions- eller danmarksseriekampe herhjemme, når det gælder herrehold.

Derudover er der omkring 3000 mandlige dommere i Danmark, mens der er omkring 80 kvindelige, fortæller formanden for kvindedommergruppen og medlem af Dansk Boldspil-Unions (DBU) dommerudvalg, Gitte Holm, til DR.

- At der sker noget på verdensplan, vil smitte af ned gennem systemet i alle lande. Herhjemme skal vi have rekrutteret mange flere kvindelige dommere. Det er stensikkert. Vi vil gerne have en god bredde, så vi kan plukke vores talenter derfra, siger Gitte Holm til DR.

En forskel, der gerne må udlignes, hvis man spørger hende.

Læs også