Samfund

Hvorfor er tilsnigelse til sex ikke voldtægt?

10. juni 2021
af Caroline Wilms
Foto: Unsplash
En 19-årig mand blev i midten af april frikendt for voldtægt, men dømt for at tilsnige sig samleje med en jævnaldrende kvinde. Men hvordan kan det ikke være voldtægt, når man tilsniger sig samleje med en anden?

Der var stor jubel 1. september 2020, da justitsminister Nick Hækkerup på et pressemøde fortalte, at regeringen og dens støttepartier, var blevet enige om en ny samtykkebaseret voldtægtslovgivning.

Den slår fast, at begge parter skal have givet samtykke til samleje, ellers er det voldtægt.

Loven, der trådte i kraft 1. januar 2021, vil få stor betydning i retssystemet, og hvordan vi i det hele taget taler om overgreb, lød det fra aktivister og fortalere for loven

Samtykkeloven er stadig så ny, at det er svært at vurdere, hvordan den virker, men der er gode takter, siger Trine Baumbach, der er jurist og professor i strafferet ved Københavns Universitet.

Men selvom vores lovgivning nu siger, at det er voldtægt, hvis ikke alle involverede har givet samtykke til samleje, er der stadig lovgivning, der vækker undren.

I midten af april kom det frem, at en 19-årig mand i byretten i Aarhus blev frikendt for voldtægt, men dømt for at tilsnige sig samleje med en jævnaldrende kvinde på en sommerhustur.

Afgørelsen ved byretten vakte stor opsigt, og især på Twitter gik bølgerne højt.

At tilsnige sig samleje er, ifølge tilsnigelsesparagraffen, nemlig ikke det samme som voldtægt.

Trine Baumbach vil ikke kommentere den konkrete sag med den 19-årige, men mener dog, at der kunne være behov for at kigge på, hvorvidt vi skal beholde tilsnigelsesparagraffen.

– Man kunne godt overveje, om man skal opretholde den paragraf, nu hvor vi har fået en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse. Men man skal bare passe på, for man kunne godt forestille sig, at der er nogle forhold, der er så grove, at det stadigvæk kan være nødvendigt at have en tilsnigelsesbestemmelse, siger hun.

§ 221

Med fængsel indtil 4 år straffes den, der tilsniger sig samleje med en person, der forveksler gerningsmanden med en anden.

Kilde: Danske Love

Selvom det kan være svært at skelne mellem tilsnigelse til samleje og voldtægt, er der altså forskel, da der i tilsnigelse ligger, at man har givet et samtykke, fortæller Trine Baumbach, for ellers kan man ikke tilsnige sig til det.

Men at det ikke er voldtægt, betyder ikke, at der ikke kan være andre seksuelle forbrydelser involveret.

For eksempel, at en kvinde forveksler den mand, hun er sammen med, med en anden, og han godt ved det, men ikke siger noget.

Det er blandt andet det, tilsnigelsesparagraffen skal dække over.

– Det er jo en lidt mærkelig, gammeldags lovbestemmelse, men der er meningen, at den skal dække et område, der falder uden for voldstægtsbestemmelsen, siger Baumbach.

Der er nemlig et hierarki i seksualforbrydelser, hvor voldtægt er betegnet som det groveste, og så kan der være forskellige andre overgreb, der også er strafværdige, men som ikke er grove nok til at blive dømt som voldtægt, forklarer hun.

Partnerbytte

Men hvordan kan man så tilsnige sig til sex, spørger du måske.

I dette tilfælde skete det, da de to involverede var en tur i sommerhus med fire andre venner, tre mænd og en kvinde, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Den ene kvinde var sammen med den nu dømte 19-årige, og den anden kvinde, der senere anmeldte ham, var sammen med hans ven. Mændene foreslog derefter et partnerbytte, hvor begge kvinder havde sagt nej.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Alligevel havde mændene en nat byttet værelse, uden kvinderne vidste det.

På den måde fik den 19-årige tilsneget sig samleje med kvinden, der ellers havde sagt nej, og derfor ikke havde givet sit samtykke.

Da hun opdagede, at ham, hun var sammen med, ikke var den, hun regnede med, skyndte hun sig ud af værelset, tog hjem og kontaktede politiet.

Statsadvokaten har efterfølgende meldt ud, at dommen bliver anket, da anklagemyndighedens påstand er, at manden skal dømmes for voldtægt.

Den 19-årige nægter sig skyldig.