Matilde Kimer
Samfund

Hvis Matilde Kimer skulle ud af Rusland skulle det være "med et støvleaftryk bagi". Nu er hun blevet udvist i ti år

4. august 2022
af Aja Nøhr Larsen
Foto: Mathilde Schmidt
DR’s Rusland-korrespondent er blevet smidt ud af Rusland, hvor hun har boet og arbejdet i mange år. Hun er både ked af det og "pissevred".

Da Matilde Kimer tidligt mandag morgen landede i Moskva, fik hun beskeden om, at de russiske myndigheder har nægtet hende adgang til landet de næste ti år. Det skriver DR.

En ansat i lufthavnen overrakte hende et stykke papir med informationen om, at hun er nægtet adgang til Rusland "af sikkerheds- og forsvarsmæssige hensyn". Derefter fik hun ikke mere information, før hun blev fløjet ud af landet.

– Min første reaktion var at jeg blev pissevred. Og da jeg så var kølet lidt ned, blev jeg også ked af det, fordi jeg tænkte på alle de gode oplevelser, jeg har haft i Rusland, forklarer hun til DR.

Matilde Kimer er langt fra den første journalist, der er blevet smidt ud af Rusland – det sker oftere og oftere efter den russiske invasion af Ukraine.

Matilde Kimer selv forklarer, at hun både mener, at udvisningen kan skyldes hende og hendes kritiske journalistik. Derudover kan forklaringen være, at Danmark officielt er blevet en "uvenlig stat" i Rusland.

https://imgix.femina.dk/2022-08-04/20210209-150224-3-8256x5504ma.jpg
Foto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix

Matilde Kimer har gennem de sidste 20 år af flere omgange boet og arbejdet i Rusland, og har derfor et tæt forhold til landet. Hendes mand og børn har også boet der siden sidste år og indtil februar 2022, hvor de flyttede tilbage til Danmark. Matilde Kimer har siden da pendlet mellem en kontorlejlighed i Moskva og huset i Hvidovre.

I et interview med femina tidligere på sommeren forklarede Matilde Kimer hvordan hun, siden krigen brød ud, har skulle balancere rollerne som krigsjournalist, familiemor og kræftpatient.

Hun understregede her, at hun ikke har haft nogen intentioner om selv at forlade Rusland, på trods af, at det er blevet sværere at lave kritisk journalistik i landet.

– Jeg drak et glas med en god bekendt – og vi blev enige om, at hvis vi skal smides ud af Rusland, så skal DE gøre det. JEG skal ikke smide MIG ud af Rusland – nu har jeg været der i 20 år, og hvis jeg skal ud, så skal det være med et støvleaftryk bagi.

Læs også