politibetjent med ryggen til, genrefoto
Samfund

Hvis du er kvinde i politiet, vil du nok forsøge at blive ”one of the boys”. Men så bliver det også sværere at sige fra

22. maj 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Søren Lamberth. Grafik: Redaktionen
I Femina Updates podcast forklarer seniorforsker Lotte Bloksgaard, hvordan kulturen i det danske politi kan gøre det svært at sige fra, hvis man oplever sexisme eller seksuel chikane.

I mere end 35 år har Tina arbejdet som betjent i politiet, og i alle de år kan hun ikke huske én arbejsdag, hvor omgangstonen ikke har været sexistisk eller seksuel.

For eksempel kan hun huske en kommentar som denne:

– Du ser træt ud, har du kneppet hele natten?

Men Tinas oplevelse er ikke enestående. En række personer, der har været eller er ansat i politiet, har fortalt om lignende oplevelser til Femina Update, der i en artikelserie afdækker sexisme og seksuel chikane i politiet.

Lotte Bloksgaard er sociolog, ph.d. og seniorforsker med speciale i organisationskultur, grænseoverskridende adfærd og kvinder i mandsdominerede fag, og i et afsnit af podcasten Femina Update forklarer hun, at kulturen i mandsdominerede fag, som politiet er, kan danne grobund for sexisme og gøre det ekstra svært at sige fra, hvis man oplever det.

Podcast: Femina Update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Det køn, som er i mindretal, forventes at tilpasse sig den dominerende kultur. Kvinder i politiet vil derfor typisk forsøge at blive “one of the boys”.

Men når man gerne vil passe ind, bliver det også sværere at sige fra. Derfor kan det være svært at stå op for sig selv.

– Og så får man typisk at vide, at man er for sippet, eller man bliver ikke taget alvorligt, siger Lotte Bloksgaard.

International forskning i politikultur peger desuden på, at der findes en særlig “cop-culture", forklarer Lotte Bloksgaard. Den er kendetegnet af kynisme, isolation, solidaritet, loyalitet og machopræget omgangsform.

Der opstår en insiderkultur af “os mod dem” - altså politiet over for borgerne og de kriminelle, og derudover er dansk politi kendetegnet ved en tavshedskultur.

– Man holder sammen, og man går ikke til pressen med sager. Der er en idé om, at man hænger andre og det fælles ud, hvis man går ud og taler om, hvad der foregår internt, siger Lotte Bloksgaard.

Læs også