Amanpour
Samfund

Hun skulle interviewe Irans præsident. Men han ville kun, hvis hun tog et tørklæde på

22. september 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Ken Mckay/Shutterstock/Ritzau Scanpix
Den iranske præsident Raisi nægtede at lade sig interviewe af den amerikanske vært og korrespondent Christiane Amanpour, fordi hun ikke ville bære tørklæde under interviewet.

Onsdag aften skulle Christiane Amanpour, international vært og korrespondent hos CNN, have interviewet den iranske præsident Raisi.

Men det skete ikke.

I en tråd på Twitter fortæller hun hvorfor.

Interviewet skulle have fundet sted på grund af de protester, der finder sted i Iran, efter den unge kvinde Masha Amini døde i sidste uge som følge af de kvæstelser, ”moralpolitiet” pådrog hende, da de anholdt hende for ikke at have dækket sig korrekt til.

Det har fået iranske kvinder til at protestere ved at klippe deres hår af og tage deres hijab af, i nogle tilfælde brænde den, i protest mod det kvindeundertrykkende regime. Ifølge flere internationale medier har adskillige personer mistet livet.

Alt dette ville Christiane Amanpour, der er en legendarisk udenrigskorrespondent, gerne have interviewet præsident Raisi om, der befinder sig i New York til FNs Generalforsamling. Det ville desuden have været første gang, præsidenten blev interviewet i USA, og CNN havde brugt uger på at planlægge det og timer på at sætte udstyret op.

Men præsidenten kom ikke.

Christiane Amampour refererer, at efter 40 minutters venten, kom en af præsidentens folk over til hende og sagde, at præsidenten foreslog, hun skulle bære et tørklæde.

”Jeg afviste venligt,” skriver hun. For i New York er der hverken love eller traditioner om at bære tørklæde.

Hun påpegede også, at ingen tidligere iranske præsidenter havde afkrævet en journalist at bære tørklæde ved interviews uden for Iran. Men ifølge Christiane Amanpour ville præsidenten ville ikke gennemføre interviewet, hvis ikke hun bar tørklæde.

Det var et spørgsmål om respekt og situationen i Iran for præsidenten – protesterne.

Men Christiane Amanpour sagde nej til at bære tørklæde. Og interviewet blev ikke til noget.

- Det ville have været et vigtigt tidspunkt at tale med Præsident Raisi, mens protesterne fortsætter i Iran, og folk bliver dræbt.

Læs også