mette
Samfund

Hun kalder forslag om at hæve abortgrænsen for ”meget ubehageligt”: ”Man glemmer den anden del af snakken”

17. maj 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Debatten, om hvor grænsen for abort skal gå, fortsætter. Enhedslisten foreslår uge 22, men både Konservative og Danmarksdemokraterne er imod.

12, 18 eller 22 uger?

Grænsen for, hvornår en kvinde kan få en abort, bliver debatteret. Det sker 50 år efter, at den blev gjort fri, og grænsen blev sat til 12. uge af graviditeten.

Nu melder Enhedslisten ud, at partiet vil have hævet grænsen til 22 uger.

Det skriver DR.

Partiets ligestillingsordfører Rosa Lund mener nemlig ikke, at der er noget sundhedsfagligt argument for at beholde den på 12 uger, og derfor bør kvinden selv kunne træffe valget.

– Grænsen skal hæves for at give kvinden ret til sin egen krop, siger hun til DR.

Hun henviser til WHO’s nyeste vejledning, der viser, at der ikke er noget sundhedsfagligt i vejen for at foretage en abort gennem hele graviditeten.

Men hos Konservative er man ikke enige i Enhedslistens forslag om at rykke grænsen til 22. uge.

– Jeg synes, det er et meget ubehageligt forslag, som for mig vidner om, at man i Enhedslisten reducerer hele diskussionen om abort til alene at handle om kvinders rettigheder, siger politisk ordfører for De Konservative Mette Abildgaard ifølge DR via Ritzau.

– Man glemmer den anden del af snakken, nemlig dét, der vokser inde i maven, som med tiden bliver til et liv, hvis ikke man stopper det, siger hun.

På Danmarksdemokraternes ligestillingsordfører, Susie Jensen, løber forslaget hende "koldt ned ad ryggen", siger hun ifølge DR via Ritzau.

– Vi mener bare, det er enormt vigtigt at tale om barnet inde i maven og også sundhedspersonalet, som kommer til at stå i nogle situationer, som kan være meget ubehagelige, siger hun.

Med grænsen på 12. uge er Danmark et af de lande i Vesteuropa, der har den strammeste abortlovgivning.

I begyndelsen af året foreslog flere organisationer, blandt andet Sex og Samfund, at grænsen blev hævet til 18. uge, med argumentet om, at grænsen ikke er fulgt med tiden.

Det er ikke kun i Danmark, at abortspørgsmålet bliver debatteret. Efter USA’s Højesteret i juni 2022 fjernede retten til fri abort og i stedet gav de enkelte stater retten til at lovgive på området, er spørgsmålet om abort blevet centralt i amerikansk politik. I flere stater bliver retten tilbagerullet, og i nogle stater har der været tale om fængsel eller dødsstraf til kvinder, der får foretaget en abort.

Ikke ret mange flere aborter

Hvis man i Danmark ønsker en abort efter 12. uge, skal den godkendes af et såkaldt abortsamråd, bestående af en gynækolog, psykiater og sagsbehandler. Derfor bliver der også foretaget aborter i Danmark helt op til 22 uger, men kun med tilladelse fra samrådet.

Men det vil ikke resultere i ret mange flere aborter, hvis man hæver grænsen. Til gengæld vil det spare kvinder at skulle igennem ansøgningsprocessen hos samrådet. Det fortalte overlæge Charlotte Wilkens i femina updates podcast ’Kommissionen’ i februar.

For kigger vi på Sverige, hvor grænsen ligger på 18. uge, kan vi se, at det er et fåtal af aborter, der bliver foretaget mellem 12. og 18. uge.

– Langt størstedelen af aborterne bliver lavet hos kvinder, som ikke skal have et barn på det tidspunkt, de bliver gravide, og derfor bliver de foretaget tidligt. Så er der dem, som ikke opdager det, eller hvor der sker et eller andet helt omvæltende i deres liv, som gør, at det her barn alligevel ikke er en mulighed. Dem er der ikke så mange af, fortæller Charlotte Wilken i podcasten.

Regeringen har bedt Det Etiske Råd om at komme med en opdateret anbefaling for, hvor grænsen skal ligge. Det er første gang i 50 år, at rådet kigger på abortgrænsen. Først når anbefalingen ligger klar, som den forventes at gøre til efteråret, vil regeringen tage stilling til, om grænsen skal rykkes.

Læs også