Samfund
8. juni 2023

Hun har et godt råd til dig, hvis du er kvinde og drømmer om lønforhøjelse

I denne uges femina update-afsnit dykker vi ned i, hvordan kvinder ikke får forfremmelse og lønforhøjelse, fordi de takker ja eller får pålagt de opgaver, som ikke værdisættes i virksomheden.
Af: Af Silje Qvist
lise

Foto: Mathilde Schmidt

Du skal sige nej til at hjælpe andre kolleger på arbejdspladsen. Du skal sige nej til at oplære nye medarbejdere. Du skal sige nej til at lave kontorhusarbejde. Du skal sige nej til at tage imod opgaver, der ikke bidrager direkte til firmaets bundlinje.

Du skal faktisk bare takke nej.

Hvis du altså vil forfremmes på dit arbejde.

I femina updates podcast i denne uge er vært Cecilie Fuhlendorff gået i studiet for at lære at sige nej.

For data viser, at kvinder siger ja til flere opgaver, men også får pålagt flere opgaver, der ikke er en del af vores job. Det gør, at kvinder laver en masse opgaver, der ikke hjælper dem til at blive forfremmet eller få mere i løn.

Det har Lise Vesterlund fundet ud af. Hun er professor i økonomi ved University of Pittsburgh i Pennsylvania, hvor hun har forsket i primært køn og økonomi. Sammen med professorerne Linda Babcock, Brenda Peyser og Laurie Weingart har hun skrevet bogen “Nej-klubben - Et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde”.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

De fire kvinder mødtes en dag for at tale om, hvorfor de på trods af overarbejde, og til tider også mere arbejde end deres mandlige kolleger, ikke oplevede hverken lønstigninger eller forfremmelser. De fandt ud af, at de alle tog opgaver på sig eller fik opgaver tildelt af chefer, som var karriere-hæmmende arbejdsopgaver.

I starten kaldte de dem for “lorteopgaver”, men med tiden fik de et andet navn, som “nej-klubben” formerede sig.

– Det var en hård samtale at starte, fordi man så gerne vil have styr på, hvordan man lever sit liv. Det var ikke en hyggelig samtale, men det blev det, fortæller Lise Vesterlund i podcasten.

“Nej-klubben” begyndte at undersøge forholdene i flere virksomheder og flere forskellige fag. Det, de fandt ud af, var mildest talt bekymrende.

Du kan lytte til denne uges afsnit, hvor du lytter til podcast.

Læs mere om:

Læs også