abort
Samfund

Hun føler en kvalme af lettelse og tager sin venindes hånd: ”Jeg vil have en abort”

24. maj 2023
Af Silje Qvist
Foto: Lars Hansen/Ritzau Scanpix
Laura Kreutzfeldt Kristensen har samlet en række abortfortællinger i anledningen af, at det onsdag er 50 år siden, at aborten blev fri i Danmark indtil 12. uge af graviditeten. De er blevet til en bog med støtte fra Sex & Samfund.

Onsdag er det 50 år siden, at aborten blev fri efter 12. graviditetsuge i Danmark.

I den anledning har Laura Kreutzfeldt Kristensen samlet 50 fortællinger fra kvinder, der har fået foretaget en abort efter den 24. maj 1973, og det er blevet til en bog, som er udgivet med støtte fra Sex & Samfund.

Derudover har de lavet en online platform, som hedder “Abortfortællinger”, hvor man kan klikke ind og læse mange flere fortællinger om aborter direkte fra kvinderne selv. Her er fortællinger fra nogle af de tidligste lovlige aborter fra 1973 til de seneste i 2023.

– Vi har skabt “Abortfortællinger”, fordi vi oplever, at selv om aborten før 12. uge blev fri for 50 år siden, er samtalen om abort ikke særlig fri, siger Majbrit Berlau, generalsekretær for Sex & Samfund.

Det ønsker de hos Sex & Samfund at gøre op med, for de mener, at aborten først bliver rigtigt fri, når den er fri for tabuer og for skam, når man træffer det valg, der er rigtigt for en selv.

Abortfortælling - kvinde, der fik abort i 2016

“Jeg kan mærke en skam og dårlig samvittighed vokse inde i mig.

Jeg kan mærke en omsorg i den ældre sygeplejerskes øjne.

“Kan man se fosteret?” Spørger jeg med lige dele begejstring og bekymring i stemmen.

“Ja.”

“Fosteret er ret stort, du skal forberede dig på, at du måske ikke kan få en abort.”

I mine tanker forbereder jeg mig på at skulle være mor.

“Du er 11+3 uger henne, du kan godt få en abort, men du skal have en tid med det samme.”

Jeg føler en kvalme af lettelse og tager min venindes hånd. “Jeg vil have en abort,” siger jeg.

Vi bliver vist op til et nyt venteværelse, hvor jeg skal have taget blodprøver.

Jeg tager min telefon frem og går ind på snapchat, jeg finder filteret, der kan blande to ansigter, og viser min veninde, hvordan barnet ville se ud. Hun bliver sur og spørger, om jeg ikke har fattet alvoren.

Og det har jeg ikke.”

Udover at læse abortfortællinger kan du også vælge at fortælle din egen historie. På bare to dage har platformen fået mere end 120 fortællinger fra kvinder.

– Fortællingerne er mangfoldige og kvinderne diverse. Men det, de har tilfælles, er, at deres historie er ufortalte. Mange af dem har været bekymrede for, at andre mennesker ville gøre sig til moralske dommere over, hvad de har gjort, og så har de følt skam og særligt et tabu, siger Majbrit Berlau.

Hun fortæller, at for nogle af kvinderne har valget været oplagt og afklaret fra start, mens det for andre har været et valg på baggrund af mange overvejelser.

De håber hos Sex & Samfund på, at abortfortællingerne kan åbne for samtalen om abort både på individplan og på samfundsplan.

– Der kan være meget berøringsangst over for samtalen om abort i det nære. Vi håber, at abortfortællingerne kan være med til at ruste folk til at åbne samtalen med nogle af dem, som skal have foretaget en abort eller har fået det, siger Majbrit Berlau.

Derudover ønsker Sex & Samfund, at man benytter 50-året til at få en drøftelse af, om man skal sætte grænsen for fri abort op. De anbefaler selv til minimum 18. graviditetsuge.

Du kan læse mange flere abortfortællinger på linket her.

Læs også