abort
Samfund

Her kan du trække en fortrydelsespille i en snack-automat: "Den tager lidt af angsten fra folk"

12. maj 2023
Af Silje Qvist
Foto: Mario Tama/AFP/Ritzau Scanpix
Mange stater har begrænset adgangen til abort efter Roe v. Wade-afgørelsen blev omstridt sidste år. Nu kan fortrydelsespillen findes i automaterne på campus.

Automaterne ligner de automater, som man ville kunne købe en sodavand eller en chokoladebar fra.

Men det, som er tilgængeligt i disse automater, er fortrydelsespiller, og lige nu har mindst 33 amerikanske universiteter automaten placeret på campus, som altså gør pillen let tilgængelig døgnet rundt for de kvindelige studerende.

Den første automat blev installeret på Shippensburg University i den amerikanske stat Pennsylvania tilbage i 2012, men siden Højesteret sidste år omstødte Roe v. Wade- afgørelsen fra 1973 og fjernede retten til abort, er interessen for automaterne steget. Flere stater har siden da begrænset adgangen til abort eller forbudt abort.

Det skriver Best Colleges.

I automaterne er fortrydelsespillerne tilgængelige for bare syv dollars - under 50 kroner. Pillen skal tages inden for de første 72 timer, efter at den ubeskyttede sex har fundet sted. I automaterne kan man også købe kondomer.

De studerende på Davidson College i staten North Carolina fik deres automat “Wellness Wendy” tilbage i 2019. I den kan man udover fortrydelsespiller og kondomer købe vibratorer, graviditetsteste, menstruationskopper og glidecreme.

Phoebe Olszowka er studerende på Davidson College og en af de frivillige, der hjælper med at fylde “Wellness Wendy” op. Det gør de flere gange om ugen.

– Hvis maskinen ikke virker, så får vi en mail fra studerende med det samme. Folk sætter virkelig pris på automaten, fordi det er så praktisk at have den tilgængelig på campus. Den tager lidt af angsten fra folk, fortæller Phoebe Olszowka til Best Colleges.

Da automaten blev installeret, kostede en fortrydelsespille to dollars. Efter Roe v. Wade blev omstødt, er prisen steget til 10 dollars.

– Mange massekøber og sikrer sig, at de har fortrydelsespiller. Så når efterspørgslen stiger, gør prisen også. Folk har også fundet ud af, at man kan sætte prisen op på pillen, fordi folk køber den alligevel uanset, hvad prisen er, fortæller Phoebe Olszowka til Best Colleges.

Initiativet kommer fra organisationen “American Society for Emergency Contraception” og kaldes for EC4EC (Emergency Contraceptives for Every Campus), og efterspørgslen blandt de studerende er høj. Flere studerende ønsker, at automaten skal spredes vidt over de amerikanske stater.

Blandt andet på University of Texas i Austin har de studerende kæmpet for at få en automat i over et år. Der er mere end 51.000 studerende på universitetet. Det er ikke lykkes de studerende at få en endnu, selv om de har støtte fra organisationen.

– Det frustrerer mig, at jeg for tiden ser så mange andre skoler, der får automaterne. Jeg undrer mig over, hvilken slags støtte de har fået, når deres administration er så meget mere medgørlig over for ideen om automaten, udtaler Nikita Kakkad til Best Colleges, der er studerende fra universitetet i Austin.

I stedet har universitet lavet en form for udbringningsservice med fortrydelsespiller, der er drevet af frivillige i samarbejde med organisationen, der står bag EC4EC.

Nikita Kakkad mener dog, at automaten ville dække et langt større behov for tilgængelighed af fortrydelsespillen.

Læs også