Her er den virkelighed, de iranske kvinder møder, når de bliver fængslet efter demonstrationer
Samfund

Her er den virkelighed, de iranske kvinder møder, når de bliver fængslet efter demonstrationer

16. januar 2023
Af Silje Qvist
Foto: Salampix/Abaca/Ritzau Scanpix
De iranske kvinders frihedskamp kommer ikke uden omkostninger. Omkring 450 kvinder sidder fængslet i Qarchak for at have medvirket til demonstrationer. Forholdene er brutale.

Overfyldte fængselsceller, en konstant følelse af sult i maven og en lugt af kloak.

”Der var så lidt mad til os, at vi altid var sultne. Det var ikke muligt at få vand at drikke, selv hvis du havde penge, og vi havde ikke varmt vand til vores bade,” fortæller en kvinde, der nyligt er blevet løsladt fra Qarchak fængsel, til det iranske medier Iranwire.

Det er her de kvindelige, arresterede demonstranter, bliver fængslet. Qarchak fængslet ligger et stykke uden for Teheran.

Demonstrationerne i Iran er gået ind i sin tredje måned. I den tid har moralpolitiet arresteret over 15.000 mennesker for at medvirke til protester mod det iranske regime. Protesterne startede efter Jina Mahsa Aminis død.

Siden protesterne startede har de iranske sikkerhedsstyrker dræbt mindst 448 mennesker, lyder de nyeste tal fra Iran Human Rights (IHR). Omkring 60 børn har mistet livet. Det skriver The Guardian.

Man anslår, at der er mellem 1,500 og 2,000 fanger i Qarchak fængsel. Mere end 450 kvinder, der er arresteret i forbindelse med demonstrationerne de sidste to måneder, sidder der netop nu.

Kvinder, der arresteret i byerne Shahr Ray, Varamin og hovedstaden Teheran, fordi de har deltaget i demonstrationerne, ender også i Qarchak fængsel.

De kvindelige demonstranter sidder side om side med professionelle kriminelle, tyve, smuglere og prostituerede.

En kilde bekræfter over for Iranwire, at der er flere af de arresterede demonstranter i Qarchak, der er mindreårige.

Når du ankommer til fængslet

Efter en lang køretur på en ørkenvej, kommer du til portene ved Ray Shahr fængsel, bedre kendt som Qarchak.

Når kvinderne først kommer til fængslet, skal de igennem en kropsvisitering. Ifølge en kvindelig fange, der er blevet løsladt efterfølgende, er ligger kropsvisiteringerne tæt op ad overgreb.

”De kvindelige fængselsbetjente tog deres plastikhandsker på og puttede deres fingre ind alle steder, de kunne,” fortæller en tidligere indsat fra Qarchak til Iranwire.

Qarchak fængsel blev bygget i 2009 og bestod dengang af syv blokke. Siden er der bygget tre nye. Hver blok har en kapacitet på mindre end 100 mennesker, men en blok huser typisk mere end 200 fanger.

Men med de mange nye arresterede er der kommet pres på fængslets kapacitet.

”Mere end 50 mennesker opholdt sig i seks celler. Gennemsnitligt kom der 10 nye til hver dag, og de overførte ikke nogen til andre afdelinger, bare fordi fængselsafdelingerne var fyldt op,” fortæller en anden tidligere fange til Iranwire.

Fængselsbetjentene besluttede derfor, at de indsatte kvinder skulle sove på gangene, fordi cellerne er så fyldte.

De sidste par dage har en sygdom spredt sig blandt de indsatte. Det er uklart, om det er Covid-19 eller influenza grundet manglen på lægebehandling.

Penge giver dig muligheder

Problemet med fængslets kapacitet kan fangerne også mærke på fængslets kommissær.

”Kvinder, der sidder i Qarchak, har ikke adgang til vand eller sund mad. I det fængsel skal alt købes, alt fra vand til medicin. Hvis du ikke har penge, er du frataget alt. Situationen (i Qarchak) er blevet værre, siden de (sikkerhedsstyrkerne) er begyndt at arrestere så mange demonstranter,” fortæller en nyligt løsladt fange til Iranwire.

”Før gav de ikke tøj til de indsatte, men du kunne få et par underbukser, renseservietter, en tandbørste og en tube tandpasta, når du kom ind i fængslet,” fortæller en anden tidligere fange og fortsætter.

”Nu skal du betale for alt.”

Ifølge flere af Iranwire’s kilder, har kvinder ikke gratis adgang til renseservietter længere.

”Kvinder, der ikke har råd til renseservietter, kan få nogle, hvis de opfører sig pænt eller kan tilbyde en værdifuld information,” fortæller en tidligere fange.

Bønner, linser, macaroni med soya-bønner, brød, ost og kogte kartofler er den mad, som fangerne får udleveret af fængslet. Men selve mængden af mad er så lille, at de fleste fanger føler en konstant sult.

Fangerne har mulighed for at købe mad fra butikken i fængslet, men det er kun de fanger, som får støtte fra deres familie hjemmefra, der har den mulighed.

Særligt lige efter demonstrationerne startede for tre måneder siden, og mange blev arresterede, havde butikkerne ikke nok på lager til fangernes efterspørgsel.

Derudover fortæller en af Iranwires kilder, at der ikke var aircondition i fængslet, og at der tilmed lugtede af spildevand.

Frataget en advokat

Siden november 2020, skal advokater registrere sig i et elektronisk-advokat system, og de arresterede iranere, der ønsker en forsvarsadvokat, skal også registreres. Det krav betyder, at mange af de iranere, der blev arresteret under demonstrationerne, bliver automatisk frataget en advokat.

De skal derfor være registreret i systemet, inden de bliver arresterede, for at få chancen for en advokat.

Nogle fængsler samarbejder med fangerne, så de kan blive registreret. Men det gør Qarchak altså ikke ifølge en advokat, som Iranwire har været i kontakt med.

Det er langt fra alle arresterede kvinder, der har en familie, der kan støtte dem finansielt, når de er fængslet. Nogle af dem er slet ikke støttet af deres familier.

Ifølge samme advokat har nogle af kvinderne i Qarchak fået stillet kaution, men deres familier nægter at betale for deres løsladelse.

Læs også