Foto: DR/ Agnete Schlichtkrull
Samfund

Her er de ting, vi lærte af valgkampens første debat (eller gjorde vi?)

5. september 2022
Redaktionen
Foto: DR/ Agnete Schlichtkrull
Kim Bildsøe siger, at vi glæder os til en lang valgkamp, men det ved vi faktisk ikke rigtig, om vi gør. Valget er ikke udskrevet, men den første debat er afviklet, og vi har set den, så du slipper.

I går fik vi valgkampens første statsministerduel (okay, teknisk set triel, men det ord er cirka lige så akavet som selve formatet), og efter den, er der nogle ting, vi ved.

1. Vi ved, at der ikke er for mange pædagoger, når Jakob Ellemann henter sin 4-årige i børnehaven.

2. Vi ved, at uanset hvem af dem du vækker midt om natten, er det vigtigste styr på økonomien/bomstærk økonomi/økonomisk ansvarlighed/ [indsæt selv kliché, der indikerer at du er i stand til at tælle penge.]

3. Vi ved, at alting lyder meget dyrt, og ja, det er meget dyrt, men der er ikke noget alternativ.

4. Vi ved også, at en spareøvelse lyder federe, hvis man kalder det en kvalitetsøvelse.

5. Vi ved, at der bliver flere ældre (vælgere) og færre unge (vælgere) til at forsøge dem, men hov, nej, det vidste vi faktisk godt i forvejen.

6. Dermed ved vi også, at det er smartere at snakke om plejehjem og Arne-pension end minimumsnormeringer og fødegange.

7. Vi ved at alle pt. synes at Arne er ok fed, og at ingen i hvert fald tør fucke med hans pension.

8. Vi ved, at Jakob Ellemann siger, at man altid kan stole på det, Jakob Ellemann siger. Altid.

9. Vi ved at Jakob Ellemann var “100 procent enig” med Søren Pape ret mange gange, og Søren Pape var 100 procent enig med Jakob Ellemann ret få gange.

10. Vi ved at kriserne står i kø, at CO₂ er lige påvirker klimaet lige meget uanset om det bliver udledt i Køge eller Kuala Lumpur, og at bogstavrim altid er gode selv når de bruges til at konstatere det kriminelt indlysende.

11. Vi ved, at man skal være ærlig og sige, at danske politikere ikke kan trylle inflationen væk.

12. Vi ved, at alle gerne vil have elafgifterne ned, meget ned, faktisk helt i bund, hvis man spørger Jakob Ellemann, og ja de skal helt klart rigtig langt ned, for ifølge Mette Frederiksen bliver det en vinter med mange bump på vejen.

13. Vi ved, at Jakob Ellemann aldrig er blevet dummere af at tale med nogen, han er uenig med, det er simpelthen ikke sket.

14. Vi ved at Mette Frederiksen foretrækker brede samarbejder henover midten, men mest når det er Mette Frederiksen der er statsminister.

15. Vi ved, at Jacob Mark sad på Twitter og var helt nervøs på deres vegne, men er rigtig glad for at de er vildt søde alle sammen.

16. Vi ved, at statsministeren siger, at sundhedsvæsenets sammenbrud “i virkeligheden ikke kan komme bag på nogen politikere”.

17. Vi ved, at Søren Pape taler med sygeplejersker, og de kan ikke lide bureaukrati, men de kan godt lide deres patienter.

18. Vi ved, at administration er kedeligt, og at vi meget hellere vil bruge penge på “varme hænder” (og vi ved også, at det er verdens muligvis mest slidte udtryk, der legitimerer underbetaling af professionelle og mennesker, der er udannet til at arbejde sundhedssektoren og ældreplejen, red.)

19. Vi ved, at Kim Bildsøe Lassen ikke er helt sikker på, at han forstår hvad løsningen er, og vi ved, at Kim Bildsøe Lassen ikke er den eneste.

20. Vi ved, at ventetiden i psykiatrien er rigtig lang, og den skal blive kortere. Og vi ved, at Mette Frederiksen er børnenes statsminister, så derfor synes hun også, at det må være børnene først.

21. Vi ved, at Søren Pape taler med psykisk syge mennesker.

22. Vi ved, at Pape siger, at politikerne har fejlet, når det handler om psykiatrien, at det skal de tage på sig, og at det er aftenens muligvis mest reelle udsagn.

23. Vi ved, at langsigtede planer er bedst (og nemmest ikke at tage ansvar for).

24. Vi ved, at Jakob Ellemann synes, at løsningen er at udskrive Folketingsvalg.

25. Vi ved, at det lyder dyrt, det hele lyder meget dyrt. Også det med klimaet.

26. Vi ved, at Jakob Ellemann er hamrende stolt af dansk landbrug, og at han har været fødevareminister.

27. Vi ved, at den grønne omstilling bliver et eventyr for Danmark, fordi vi er kreative og gode til at finde på ting.

28. Vi ved, at Mette Frederiksen har meget, meget høje ambitioner, når det kommer til klimaet.

29. Vi ved, at Jakob Ellemann synes, han er mere ambitiøs.

30. Men nej, vi ved, at Mette Frederiksen faktisk synes, hun er mest ambitiøs, for hun har holdt et stort møde med de andre lande i Østersø-området, og hun vil “kigge på en co₂-afgift”, og hun vil gerne stå i Esbjerg og samle alle landene, og “vi kan godt, vi skal bare fortsætte”, og det er ham her i hvert fald enig i:

https://imgix.femina.dk/2022-09-05/vanopslagh.png

31. Vi ved, at klimakampen er vores generations vigtigste spørgsmål, hvorfor vi taler om det i hele 9 minutter.

32. Vi ved, at Jakob Ellemann ikke vil spørges af sine børnebørn, hvorfor vi ikke tog det alvorligt.

33. Men vi ved, at det kommer han heller ikke til, for markedet fikser det, og vi skal tjene penge på den grønne omstilling, det skal ikke være noget vi pisker os selv med, det skal være noget, vi bliver velstående af.

34. Vi ved, at vi har et fantastisk land.

35. Vi ved, at Mette Frederiksen synes, at Søren Papes 2030-skatteplan er et eksperiment, og at Søren Pape synes, det er friskt at Mette Frederiksen taler om eksperimenter, når det var hende, der slog alle de der mink ihjel.

36. Vi ved, at man skal overholde loven også når man er statsminister, og vi ved, at Mette Frederiksen gerne vil vide, om Pape og Ellemann havde gjort anderledes, og vi ved, at det vil Jakob Ellemann gerne svare på, han vil bare lige kritisere hende for noget andet først.

37. Da han har gjort det, ved vi, at Jakob Ellemann ville have dræbt mange mink, men ikke alle mink, og vi ved, at Søren Pape er 100 procent enig.

38. Vi ved at Mette Frederiksen, når det handler om mink, tænker: “Man kan ikke gamble med danskernes folkesundhed”, alt i mens sygeplejersker, sosu’er, jordemødre og formentligt rundt cirka alle der arbejder i psykiatrien, tænker:

39. Vi ved, at Mette Frederiksen gerne vil have en diskussion om løn og arbejdsvilkår.

40. Vi ved, at Søren Pape synes, det er meget farligt.

41. Men vi ved også Mette Frederiksen “selvfølgelig ikke skal stå her i aften og sige, hvem der skal have mere i løn”, så i virkeligheden ved vi ikke rigtig noget.

42. Vi ved, at der er noget i regnestykket, der ikke går op.

43. Fik Jakob Ellemann nævnt, at han har et 4-årigt barn og at, der altså ikke lige umiddelbart er nogen af pædagogerne, der kan undværes, når han henter i børnehaven?

44. Vi ved, at Kim Bildsøe Lassen siger, at vi glæder os til en lang valgkamp, men det ved vi faktisk ikke rigtig, om vi gør.

Læs også