https://imgix.femina.dk/2022-11-07/22309531411294-5030x3347ma.jpg
Iran

Han står bag flere protestsange. Nu er kurdisk-iransk rapper dømt til døden

7. november 2022
Af Signe Larsen
Foto: Marius Becker/AP/Ritzau Scanpix
Den 27-årige kurdisk-iranske rapper Saman Yasin er blevet dømt til døden for med sin musik at have deltaget i revolutionen med folket i Iran.

Rapper og sangskriver Saman Yasin fra Kermanshah i det vestlige Iran er blevet dømt for ”Moharebeh” - at føre krig mod gud - af den iranske domstol. Det skriver menneskerettighedsorganisationen Hengaw.

Saman Yasin havde ifølge Hengaw udgivet flere kurdiske protestsange, der berørte emner som arbejdsløshed og statens undertrykkelse af folket.

På sin private Instagramprofil skulle han også have støttet den verdensomspændende revolution mod det iranske styre i kølvandet på drabet af 22-årige Jina Mahsa Amini.

Saman Yasin, hvis borgerlige navn er Saman Seydi, blev angiveligt først kidnappet af iranske sikkerhedsstyrker i sit hjem 2. oktober 2022, fordi han havde støttet protesterne i landet.

Ifølge Hengaws oplysninger blev det første retsmøde afholdt 29. oktober 2022, og her blev rapperen dømt for at ”føre krig mod gud” - altså bare tre uger efter anholdelsen.

Den kurdisk-iranske rapper skulle også angiveligt være blevet udsat for både voldsom mental og fysisk tortur, mens han sad varetægtsfængslet i de tre uger.

Saman Yasin er ikke den eneste kunstner, der er blevet anholdt af det iranske politi. Ifølge CNN blev den 32-årige iranske rapper Toomaj Salehi også brutalt anholdt sidste lørdag sammen med to af sine venner.

Han risikerer nu også på grund af sin musik at blive sigtet for at have begået kriminalitet, der i værste tilfælde straffes med en dødsdom.

Læs også