model foto
Samfund

Han blev anklaget for voldtægt af en ti-årig pige. Så begyndte dommerne at gruble over pigens ordvalg

28. februar 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Unsplash
I Sverige vækker en retssag vrede blandt befolkningen. En mand er blevet frikendt i en voldtægtssag mod en 10-årige pige - dommernes begrundelse for afgørelsen møder massiv kritik.

En retssag har rystet den svenske befolkning i sin grundvold og fået sociale medier til at koge over.

Baggrunden er en voldtægtssag mod en 10-årige pige, hvor en mand er blevet frikendt.

Manden blev i første omgang idømt tre års fængsel for voldtægt af et barn af den svenske byret i september 2022.

Ifølge anklageskriftet skulle manden have lokket den 10-årige pige med ind i et lagerrum og ”ført sin hånd inden for pigens shorts og trusser, holdt sin hånd på hendes snippa og ført en finger ind i snippan".

Det svenske ord "snippa" bruges om det ydre kvindelige kønsorgan.

Penetration med en finger kan i svensk lovgivning dømmes som voldtægt.

Sagen blev herefter anket og endte i det, der svarer til den svenske landsret. Her begyndte fire ud af de fem dommere at gruble over pigens ordvalg.

Ifølge de fire dommere dækker ordbogsdefinititionen udelukkende de ydre dele af det kvindelige kønsorgan, og derfor mente de ikke, at der var bevist, at der var tale om penetration og dermed voldtægt.

Derfor blev manden frifundet.

Manden slipper ligeledes for at betale de 140.000 svenske kroner, som han i byretten var blevet idømt til at betale i erstatning til pigen.

"Det er noget af det mest bizarre, jeg nogensinde har set"

- Argumentet for afgørelsen var noget af det mest bizarre jeg nogensinde har set. Det er meget, meget mærkeligt og meget svært at forstå, hvad de (dommerne red.) mener. Det er næsten umuligt, at forstå hvad de har tænkt, siger Oisin Cantwell, der er klummeskribent på det svenske avis Aftonbladet.

Han har skrevet tre kommentarer om sagen, og forklarer, at "Snippa" er et ord, børn bruger om de kvindelige kønsdele.

Det ord kendte dommerne ikke, derfor slog de ordet op i en ordbog, og ser at det bruges om de ydre kønsdele.

- Men når pigen siger, at fingeren var inde i hende, så må det selvfølgelig betyde, at fingeren var inde i hende. Det burde ikke være umuligt for dommerne at konkludere.

I sin seneste kommentar, har Osisin Cantwell blandt andet peget på, at dommernes alder kan have spillet en rolle for domsafgørelsen. Fire ud af fem af dommerne ville have manden frifundet.

- Deres gennemsnitsalder er 66,2 år, og de er alle mænd. Den femte dommer er kvinde, og hun er kun 30. Så måske har alderen spillet en rolle. Ordet snippa er forholdsvis nyt i det svenske sprog, siger Oisin Cantwell.

Ordet snippa har optrådt i den svenske ordbog siden 2006.

Sagen har fået enorm opmærksomhed i Sverige, og befolkningen er oprørte og uforstående overfor afgørelsen, fortæller han.

- Folk er stadig meget vrede, de forstår ikke, hvordan dette kunne ske. Anklageren forsøger at få sagen for Højesteret, og en stor del af befolkningen håber på, at det lykkes.

Jeg ved, hvad en snippa er

Caroline Svelid, der til dagligt arbejder som lærer, har Instagram-kontoen "Prickenrosa", hvor hun skriver om feminisme, køn og kropspositivisme.

Hun står bag en online protest med hashtagget #JagVetVadEnSnippaÄr. Hendes opslag om sagen har i skrivende stund knap en kvart million likes.

- Jeg tænkte, at man kan samle alle, og det bliver let at se, at vi er et fællesskab, siger Caroline Svelid, der forklarer, at det kom bag på hende, hvor stor opmærksomhed hendes protest fik.

Efter opslaget er hun blevet overstrømmet af støtte og kærlighed.

- Det har samlet folk og haft en stor gennemslagskraft. Så det har fået en rigtig god respons.

Hun læste om en artikel om sagen i den svenske avis Aftonbladet, og følte et behov for at reagere og vise støtte til pigen og hendes familie.

- Jeg blev vred og ked af det, for jeg tænkte, at det var endnu et overgreb på denne her pige. Hun er allerede blevet udsat for et overgreb, og manden havde fået en dom, men så vælger de at fokusere på helt forkerte dele af sagen og frikende ham .

Læs også