Jerrod Carmichael
Samfund

Golden Globe-vært overrasker på scenen: Afslører sin løn foran alle

11. januar 2023
Af Kicki Bengtsen
Foto: Stewart Cook For The Hfpa/Reuters/Ritzau Scanpix
Golden Globe-vært overraskede alle, da han fortalte sin løn i åbningstalen. Men der er faktisk gode grunde til, at vi alle bliver bedre til at tale om løn.

Det kan godt være, at Golden Globes er tilbage efter at have været aflyst sidste år som følge af manglende diversitet samt sexisme- og racismeanklager.

Men det betyder ikke, at prisuddelingen ikke atter engang er politisk. Måske/måske ikke med vilje.

Årets vært, komikeren Jerrod Carmichael, tog i hvert faldt del i en aktuel politisk debat, da han gav sin åbningstale til showet natten til onsdag dansk tid.

Om han var blevet bedt om at sige det, eller om det var på eget initiativ er ikke til at vide. Men han overraskede alle, da han afslørede, hvad han tjener på værtstjansen.

Lønåbenhed er et vigtigt værktøj for at udligne den ulighed der blandt andet er mellem mænd og kvinder, som laver det samme arbejde. Det gør nemlig, at arbejdsgivere ikke på samme måde kan forskelsbehandle på baggrund af køn eller baggrund.

Men i stedet bliver de tvunget til at lønforhandle på baggrund af kompetencer.

Dog er åbenhed omkring løn stadig noget, som mange af de store stjerner i salen højst sandsynligt ikke kunne drømme om, da den slags er et "fy-ord" i Hollywood.

Golden Globes har været voldsomt kritiseret og blev i 2021 ramt af en lammende krise, da det blandt andet kom frem, at Hollywood Foreign Press Association ikke havde nogen sorte medlemmer blandt sine 87 journalister.

Derfor var Jerrod Carmichael, der er afroamerikansk også i tvivl om, hvorvidt han overhovedet skulle takke ja til tilbuddet om at blive vært i år efter sidste års aflysning.

I sin åbningstale fortalte han, at han derfor spurgte en af sine veninder til råds, og hendes første reaktion var at spørge ham, hvad han ville få for det.

- 500.000 dollars, svarede jeg hende, lød det fra komikeren fra scenen.

Her fortalte han endvidere, at pengene, der svarer til knap 3,5 millioner danske kroner, var nok til at overbevise veninden om, at han skulle takke ja til tjansen.

- Hun sagde: "Mand, hvis du ikke tager et lækkert jakkesæt på og stjæler de hvide menneskers penge...", jokede Jerrod Carmichael, hvorefter salen af filmstjerner brød ud i grin.

Komikeren jokede også med, at der kun er én grund til, han fik jobbet:

- Jeg er her, fordi jeg er sort, sagde han i hvert fald.

Se åbningstalen herunder:

Artiklen blev først bragt i Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også