satc
Samfund

"Fyren er ofte en idiot over for kvinden, og alligevel bliver hun forelsket i ham"

2. november 2023
Af Sigrid Glavind
Foto: Polfoto/Zuma/Ritzau Scanpix
Mange unge føler, at sex og romantik fylder for meget i film og TV. Det viser en amerikansk undersøgelse.

Da 'Barbie The Movie' så dagens lys, fik den blandt andet ros for, at Barbie og Ken forblev venner - og ikke blev kærester.

I filmen er Barbie nemlig slet ikke forelsket i Ken og vil bare gerne hænge ud med sine venner.

Men det venskabelige plot i 'Barbie The Movie' er nærmere undtagelsen end reglen.

I hvert fald ifølge 1.500 amerikanske unge.

En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig, at mange børn og unge føler, at der er for meget sex og romantik i film, serier og TV. De savner historier om venskaber, som ikke udvikler sig til romantiske forhold.

Lidt ligesom i 'Barbie The Movie'.

Det er University of California, der i sin undersøgelse har spurgt 1.500 børn og unge i alderen 10-24 år om, hvilke film og serier de synes om.

Det siger undersøgelsen

  • 47,5 procent af de adspurgte i alderen 13-24 år føler, at de fleste tv-serier og filmplot ikke har brug for seksuelt indhold.
  • 51,5 procent af de adspurgte unge ønsker at se mere indhold fokuseret på venskabelige forhold.
  • Næsten halvdelen, 44,3 procent, synes, at der er for meget romantik i film og TV.
  • 39 procent ønsker at se mere uromantiske og/eller aseksuelle karakterer på skærmen.

- Jeg synes ikke, at det er nødvendigt, at alle drenge- og pigevenskaber altid ender med at blive romantiske forhold. Nogle gange kan folk altså også bare være venner, fortæller en 16-årig pige blandt andet i undersøgelsen.

Og hun er ikke alene. For næsten halvdelen af de adspurgte unge svarer, at de fleste plot i film og serier slet ikke behøver seksuelle og romantiske forhold for at nå i mål med historien.

Det er ligeså vigtigt at skildre andre slags forhold, mener de unge. Et flertal svarede nemlig, at de savner indhold om venskaber og andre slags relationer.

- Der er altid er en person, der kommer fra ingenting, som forelsker sig og får alt, hvad personen altid har ønsket. Jeg føler nogle gange, at det fortæller den yngre generation, at alt, de behøver for at blive glade, er den store kærlighed, uddyber en 23-årig kvinde i undersøgelsen.

Det siger de unge ...

I undersøgelsen skulle de unge blandt andet forklare, hvilke tanker de har om romantiske stereotyper i film og TV. De svarer:

  • 23-årig: "Der er altid en person, der kommer fra ingenting, som forelsker sig og får alt, hvad personen altid har ønsket. Jeg føler nogle gange, at det fortæller den yngre generation, at alt de behøver, for at blive glade, er den store kærlighed."
  • 10-årig: "Den der ’fra fjender til kærester’ … Ad, det er så kedeligt."
  • 23-årig: "Fyren er ofte en idiot over for kvinden, og alligevel bliver hun forelsket i ham."
  • 16-årig: "Jeg synes ikke, det er nødvendigt, at alle drenge- og pigevenskaber altid ender med at blive romantiske forhold. Nogle gange kan folk altså også bare være venner."

Undersøgelsen viser, at de unge føler sig mættede af rosenrøde og romantiske film og serier, hvor sex og kærlighed er vejen til det gode liv.

Knap halvdelen vil også gerne se flere eksempler på aseksuelle karakterer og uromantiske fortællinger i film og TV.

Denne artikel blev første gang bragt af Vi Unge. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også