kongehuset
Samfund

Fortæller i ny bog: Det bliver ikke som det plejer

18. januar 2024
Af Benedikte Brix
Foto: Hanne Juul
Det er nye tider i det danske kongehus, annoncerer kong Frederik i bogen "Kongeord". Med Mary ved sin side vil han nemlig gøre tingene anderledes, end afgåede dronning Margrethe

– Selvfølgelig vil vi gribe mange ting anderledes an. Mary og jeg er børn af vores tid, og vi har taget nogle andre uddannelser end min mor – og min morfar for den sags skyld.

Sådan lyder det fra kong Frederik i bogen "Kongeord", der udkom onsdag 17. januar.

Her sætter Danmarks nye regent ord på sine overvejelser om at være kransekagefigur for kongeriget, og det bliver altså hverken som far ville have det eller som mor gjorde det.

– Vi kommer til at gøre det anderledes end min mor, både hvad angår angår Kongehusets organisation og administration, og hvordan vi som familie veksler mellem arbejde og fritid.

Kongefamilien
Kong Frederik kysser mor, dronning Margrethe, på kinden under sin første opgave som konge mandag 15. januar.Foto: Hanne Juul

Kong Frederik og dronning Mary kommer til at arbejde mere, end de hidtil har gjort, men der er altså også fokus på work/life balance, og parret vil derfor også prioritere pauser, når der er brug for pusterum.

– Det er vigtigt med timeouts, fordi vi sandsynligvis får endnu mere at lave, lyder det.

Samtidig understreger regenten, at det dog ikke skal mærkes som et voldsomt skifte for befolkningen, bare fordi nye og andre kræfter kommer til.

– Vi ønsker at være i dialog og kontakt med hele kongeriget, ikke mindst dem på kanten af fællesskabet, og vil bestræbe os på at bringe folk sammen, være opmærksomme og udvise interesse. Følge med i det, der optager befolkningen. Kongehuset skal være samlingspunkt, også i en fælles fremtid.

– Vi har haft tid til at forberede os som kronprinspar, så skiftet fra én regent til en anden skulle gerne opleves som et ganske almindeligt sporskifte, uden det ryster for meget i togvognen.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også