Woman Suffering With Morning Sickness In Bathroom At Home
Samfund

Forskere har opdaget årsagen til morgenkvalme. Nu tror de på en kur

15. december 2023
Af Kristina Forná
Foto: Colourbox
Et hormon, der stiger på grund af fosteret, er forklaringen på morgenkvalmen, som mange gravide kvinder oplever.

Morgenkvalme.

Fænomenet alle gravide kvinder frygter, og som rigtig mange gravide rammes af.

Og indtil nu har ingen rigtig vidst hvorfor.

Men nu er der godt nyt.

Forskerne har netop fundet årsagen til morgenkvalmen og er dermed kommet et stort skridt tættere på en effektiv behandling.

Det skriver The Guardian.

Hormonet GDF15 er synderen. Det er et hormon, som alle kvinder har et lavt niveau af, selvom de ikke er gravide, men når de bliver gravide, stiger hormonet, og det er det, som skaber kvalmen.

Det viser et nyt studie fra University of Southern California’s Keck School of Medicine.

Desto lavere et niveau, kvinden har af hormonet inden graviditeten, desto mere syg vil hun blive under graviditeten.

Men det tyder på, at en ny mulig behandling kunne være at mindske hormonet eller blokere dets virkning, og en anden løsning kunne være, at udsætte kvinderne for hormonet inden graviditeten for at opbygge tolerance.

Morgenkvalme rammer cirka 80 procent af alle kvinder på et tidspunkt under deres graviditet, og cirka 2 procent får det i en så slem grad, at de får det der kaldes for hypermesis gravidarum, også kaldet HG. En tilstand, som kan føre til vægttab, dehydrering og i værste tilfælde indlæggelse på hospitalet.

Ifølge The Guardian findes der faktisk allerede behandling for morgenkvalme, der er delvist effektive, men den hidtil manglende videnskabelige forståelse af årsagen kombineret med frygten for at medicinere gravide, betyder, at mange kvinder ikke behandles tilstrækkeligt.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også