Samfund
10. marts 2023

Folkekirken må (stadig) fravælge kvindelige præster. Bare fordi de er kvinder

I Danmark er det forbudt at diskriminere på baggrund af køn. Det gælder bare ikke folkekirken. Kirkeministeren er ikke afklaret om, hvorvidt det skal ændres.
Af: Nanna Niemann
Kvindelige præster

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Opdateret 14.03 med citat fra Megan Welsch Jakobsen fra DR.dk.

Kvinder er halvdelen af Danmarks befolkning, de betaler halvdelen af kirkeskatten og over halvdelen af landets præster er kvinder.

Alligevel har den danske folkekirke ret til at afvise kvinder, der vil være præster, alene på baggrund af deres køn.

Det skyldes, at den danske folkekirke er undtaget fra ligebehandlingsloven ud fra argumentet om, at hvis en præst har den overbevisning, at kvinder ikke skal være præster, skal vedkommende beskyttes.

Meghan Welsch Jakobsens er sognepræst og har sendt en skriftlig opfordring til kirkeministeren for at få bestemmelsen ophævet.

- Jeg tænker, det er tid til at lukke den ned nu, lave den ændring og så komme videre med det her. Jeg er skuffet over, at det ikke er sket noget før, siger hun til DR.

Hun får opbakning fra landets biskopper, som for et halvt år siden sendte en opfordring til kirkeministeriet om at ophæve den undtagelsesbestemmelse i ligebehandlingsloven, der fritager folkekirken.

Femina har tidligere dækket, hvordan Folkekirken gennem de sidste 100 år været undtaget de love, som har været afgørende for ligestillingen i Danmark.

Filip Ambrosen, der er menighedsrådsformand i Hasle på Bornholm udtalte tilbage i august 2022, at han ikke mente, at kvinder skal være præster.

Alligevel afviser han, at kirken har et dårligt kvindesyn:

– Jeg synes ikke, vi har et dårligt kvindesyn. Vi synes, at damer er lige så vigtige som mænd, men vi tror på, at Gud har givet os forskellige roller som kvinder og mænd. Og Gud har givet denne rolle til mænd. At de skal være præster. Og så handler det ikke om, at vi synes, damer er dumme, udtalte han til DR.

Hans begrundelse er, at der i Paulus' første brev til Timotheus i Det Nye Testamente, står følgende:

"En kvinde skal lade sig belære i stilhed og underordne sig i alt; men at optræde som lærer tillader jeg ikke en kvinde, heller ikke at bestemme over sin mand; hun skal leve i stilhed."

Politisk uklarhed

P1 har rakt ud til nuværende kirkeminister, Louise Schack Elholm, for at høre, hvor hun står.

– Vi er endnu ikke afklarede i regeringen, hvor vi lægger os, der er flere hensyn at tage.

– Jeg kan ikke forstå, at man vælger kvindelige præster fra, men samtidig er der spørgsmålet om rummelighed og religionsfrihed, der kan være krænket.

Hun forklarer, at det kun ville være muligt at ophæve den bestemmelse for folkekirken, men ikke for andre trossamfund.

Daværende Kirkeminister Ane Halsboe Jørgensen var dengang åben for at ændre bestemmelsen. Men siden er der ikke sket noget.

Læs mere om:

Læs også