Sara Björk
Samfund

Fodboldstjerne i åbent brev: "Jeg ved det her kommer til at gøre magtfulde folk vrede"

20. januar 2023
Af Oliver Preben Jørgensen
Foto: Ritzau Scanpix
Sara Björk Gunnarsdottir er nu i åben krig med sin gamle klub Lyon, efter hun i et åbent brev fortæller om, hvordan klubben undlod at udbetale hende løn under hendes graviditet

Sara Bjork Gunnarsdottirs historie går lige nu hele verden rundt, efter at hun har fortalt åbent, om den behandling hun fik under hendes graviditet.

'Jeg ved, at det her kommer til at gøre nogle magtfulde mennesker i fodboldverdenen vrede. Det er ikke meningen, man skal snakke om det her, men jeg bliver nødt til at fortælle sandheden'.

Sådan starter Sara Björk sit åbne brev i Players Tribune, hvor hun for første gang åbner op om den krise, der ramte hende og familie, da hun blev gravid.

Det hele startede tilbage i marts 2021, da Sara Björk fandt ud af, at hun var gravid. På dette tidspunkt spillede hun i den franske storklub Lyon, hvor hun spillede med på det hold, der både i den sæson og sæsonen forinden vandt Champions League.

Alt syntes godt for Björk og familien. Fodboldkarrieren gik strålende, og nu var der udsigt til familieforøgelse i privaten. Men alt var ikke fryd og gammen.

'Det første jeg følte, var lykke. Men så ramte virkeligheden mig', skriver hun.

Den efterfølgende tid endte nemlig med at blive fyldt med en masse andet end lykke for Sara Björk og familien.

Hun fortæller, at hun i første omgang var nervøs for bare at fortælle klubben, at hun var gravid. Hun var bange for reaktionen og sad med følelsen af, at hun lod klubben lidt i stikken.

Hun uddyber, at hun endte med at fortælle klubbens læge, at hun var gravid, og de aftalte sammen at holde det hemmeligt i starten. På dette tidspunkt var hun 'kun' fem uger henne.

Da hun en måned senere kastede op tre gange under en træning, og så var det pludselig svært at holde det hemmeligt meget længere. Hun fortalte træneren, direktøren og holdkammeraterne det hele.

De aftalte, ifølge Sara Björk selv, at hun kunne tage hjem og være i Island resten af hendes graviditet og så vende tilbage, når hun havde født.

Men så startede det. Første månedsløn udeblev. Så nummer to. Og da tredje månedsløn udeblev, kontaktede Björk sin agent, der tog fat i klubben.

'Vi følger den franske lovgivning, og den siger, at vi ikke skylder dig noget', fortæller hun, svaret var.

Björk informerede klubben om, at hun ville gå til FIFPRO og kæmpe sagen gennem FIFA. Hvis hun gjorde det, var beskeden fra klubben klar.

'Hvis Sara går til FIFA med det her, så er hun færdig i klubben'.

Björk fødte og kom tilbage til klubben, men seks måneder senere stoppede hun, da kontrakten udløb.

FIFPRO endte med at vinde sagen og Björk fik alle sine penge.

Selvom hun har fået sine penge, så mener hun ikke, at hun er blevet behandlet ordentligt.

'Vi fortjener bedre', slutter hun brevet af.

Efter Björks åbne brev har Lyon afvist alle anklager.

Hun spiller nu for italienske Juventus.

Artiklen blev første gang bragt på SE OG HØR. Dette er en redigeret version.

Læs også