ung
Samfund

Flere unge kontakter Børns Vilkår med selvmordstanker om natten: "Det fylder rigtig meget"

1. maj 2023
Af Signe Larsen
Arkivfoto: Unsplash
Børns Vilkår gik for et år siden i luften med et nyt rådgivningstilbud til unge, der nu viser, at selvmordstanker fylder i en stor del af samtalerne.

3000 gange har unge søgt hjælp på Børns Vilkårs nye rådgivningsplatform HØRT, der blev lanceret i marts sidste år.

Tilbuddet henvender sig til unge i alderen 15-24 år, og et år efter lanceringen viser en analyse fra Børns Vilkår, at de unge oftere henvender sig med tunge problemstillinger som selvskadende adfærd, psykiske lidelser, angst og ensomhed sammenlignet med børn under 15 år, skriver Børns Vilkår i en pressemeddelelse.

På HØRT handler 35 procent af samtalerne om psykisk mistrivsel, mens det på BørneTelefonen er omdrejningspunktet i 25 procent af henvendelserne.

Har du selvmordstanker?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.

Du kan kontakte Livslinien på 70 201 201, chatte på livslinien.dk eller få netrådgivning på skrivdet.dk.

Det er især i nattetimerne, at de alvorlige emner fylder – både på HØRT og BørneTelefonen – men i særlig grad på HØRT, fortæller Børns Vilkår.

Her udgør selvmordstanker hele 18,8 procent af samtalerne om natten, mens de udgør 8,7 procent af samtalerne om dagen.

Det er væsentlig flere end på BørneTelefonen, hvor der er 13,3 procent natlige samtaler om samme emne.

Også selvskadende adfærd og ensomhed fylder markant mere på HØRT om natten end på BørneTelefonen.

Nye tal fra første kvartal af 2023 fra Børnetelefonen og HØRT viser desuden, at de to rådgivningstilbud under Børns Vilkår i alt har haft næsten 4000 samtaler med børn og unge om psykisk mistrivsel. Det svarer til mere end hver fjerde samtale.

HØRT tilbyder en døgnåben chatrådgivning, en rådgivning via talebeskeder kaldet Memo og en gruppechat, hvor unge kan gå i dialog om forskellige emner, der varierer fra dag til dag såsom studievalg, kropsidealer eller familieforhold.

HØRTs univers findes på www.hørt.dk og på Instagram-profilen @blivhort

Børn og unge er også altid velkomne til at kontakte BørneTelefonen på tlf.: 116111

Kilde: Børns Vilkår

Tallene er steget markant i første kvartal sammenlignet med årene før, og det er bekymrende og rigtig alvorligt, fortæller direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, til DR:

– Vi har oplevet en dramatisk stigning i antallet af samtaler om selvmordstanker og selvskade. Det fylder rigtig meget, siger Rasmus Kjeldahl til DR.

Han forklarer derudover i pressemeddelelsen, at unge generelt har andre udfordringer end yngre børn, fordi de står over for store overgange i livet, som kan føles tunge at stå alene med.

Psykisk mistrivsel fylder allermest i rådgivningssamtalerne hos HØRT, men derudover henvender de unge sig ofte med spørgsmål og problemstillinger, der relaterer sig til kærlighed og forelskelse.

Læs også