https://imgix.femina.dk/2021-08-19/mandesamfund.png
Kommentar

Er mænd driftsstyrede væsener, der skal holdes i stram snor og skærmes for fristelser som en crop top?

19. august 2021
af Alexander Andersson og Jacob Cowland
Foto: Unsplash
KOMMENTAR: Det er enormt uambitiøst på mænds vegne, at vores åbenbart(?) manglende kontrol skal resultere i, at kvinder ikke kan gå klædt, som de vil, skriver Dansk Mandesamfund, som efterlyser mere seksualundervisning og bedre uddannelse af lærere på området.

af Alexander Andersson, formand for Dansk Mandesamfund og Jacob Cowland, bestyrelsesmedlem hos Dansk Mandesamfund. Dette er en kommentar. Den udtrykker skribenternes holdning.

Kan det passe, at skoler skal begrænse pigers frihed til at klæde sig, som det passer dem, fordi drenge ikke kan koncentrere sig ved synet af hud? Selvfølgelig ikke.

Når man taler om drenge på den måde, fastholder man en fortælling om, at drenge ikke kan styre deres følelser og begær. Og at de heller ikke kan lære det.

Det er en stereotyp og begrænsende tilgang til drenge og mænd, og den må snart stoppe.

Teenagere er fyldt med hormoner og har en hjerne under ombygning, men lad os i det mindste få skabt et ordentligt fundament, så vi ikke senere skal til at rive hele gulvet op, fordi det skråner.

Det kan være svært at koncentrere sig som ung, men at forbyde unge piger at gå med mavebluse er ikke løsningen, som en skoleleder ved Vejle har gjort. Vi skal i stedet fokusere på at lære unge at koncentrere sig - også selvom der er flotte mennesker i nærheden.

Som skolelederen på Firehøjeskolen også har sagt, er skolen med til at uddanne til et arbejdsliv. Men hvad har vi mest brug for?

At kunne klæde sig respektabelt (hvad dét så end betyder), eller at kunne respektere andres valg og fokusere, selvom der kan være distraherende elementer?

Når drenge og mænd ikke lærer at tale om, håndtere og bearbejde deres følelser, er det skadeligt for vores sundhed, mentale helbred og muligheder for at skabe gode relationer, herunder gode seksuelle relationer.

At det så skal gå ud over piger og kvinder er absurd. Og så er det enormt uambitiøst på mænds vegne, at vores åbenbart(?) manglende kontrol skal resultere i, at kvinder ikke kan gå klædt, som de vil.

Problemet har været, at mænd ikke har orket at arbejde med sig selv. Og det er så gået ud over pigers og kvinders frihed.

Skal vi virkelig stadig finde os i den idé, at mænd er driftsstyrede væsener, der skal holdes i stram snor og skærmes for fristelser? At mænd ikke er mennesker, der faktisk kan tage ansvar og styre sig selv?

Det er den samme idé, der er med til at fastholde nogle mænds følelse af berettigelse til kvinder og pigers kroppe, idéer om at særlig påklædning er skyld i voldtægt, og at kvinders kroppe er til for mænds fornøjelse.

Det er med til at fastholde en kultur, hvor voldtægt og seksuelle krænkelser negligeres.

Det handler ikke bare om en kropsdel

Det er et udtryk for, at man kontrollerer kvindekroppen i stedet for at tage fat om de stereotype forestillinger om køn og sex, som er med til at begrænse os alle. Nu er det måske maver, der ses som udfordrende.

Tidligere har det været skuldre, knæ eller ankler. Men problemet har aldrig været én kropsdel. Problemet har været, at mænd ikke har orket at arbejde med sig selv. Og det er så gået ud over pigers og kvinders frihed.

I stedet for at forbyde piger at gå i det, de har lyst til, bør vi hellere lære drenge, der ikke kan koncentrere sig på grund af en bar mave, hvordan de arbejder med deres følelser.

Vi skal lære alle elever om sunde (seksuelle) relationer, og hvordan vi kan modvirke en hyperseksualiseret kultur.

Vi skal have meget mere seksualundervisning i skolen - både i folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Og vi skal gøre undervisning i køn, krop og seksualitet til en obligatorisk del af læreruddannelsen, så alle lærere bliver klædt ordentligt på til opgaven.

Der er tydeligvis brug for det, når en overvægt af lærere ikke føler sig kvalificerede til at varetage undervisningen, og en stor del af eleverne i folkeskolen ikke er tilfredse med den seksualundervisning, de får.

Det ville måske også have hjulpet Firehøjeskolen ved Vejle, så de ikke tyede til et forbud, men kunne have taget en ordentlig dialog med elever og forældre.

Læs også