amini
En demonstrant holder et portræt af Masha Amini.
Samfund

En iransk mor er blevet idømt 13 års fængsel for at kræve retfærdighed for sin dræbte søn

2. november 2023
Af Ida Bordorff Arendttorp
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
En iransk domstol har idømt iranske Mahsa Yazdani 13 års fængsel, efter hun krævede retfærdighed for sin 20-årige søn, som blev dræbt sidste år.

I september 2022 blev Mahsa Yazdanis søn Mohammad Javad Zahedi skudt af de iranske sikkerhedsstyrker i en antiregime-protest. Det tog livet af ham.

Efter drabet på Mohammad Javad Zahedi fordømte Mahsa Yazdani offentligt regimets angreb på demonstranterne og krævede retfærdighed for sin søn og de andre, som blev dræbt i demonstrationerne på sociale medier.

Nu er hun idømt 13 års fængsel for blasfemi og for at sprede anti-regime-propaganda ifølge menneskerettighedsorganisationer og familiemedlemmer. Det skriver The Guardian.

Under protesterne i Iran gik billeder og videoer af Mohammad Javad Zahedis beskudte krop viralt online.

Protesterne blev udløst af Jina Mahsa Aminis død. Hun blev arresteret af Irans moralpoliti, fordi hun ikke bar sin hijab korrekt ifølge reglerne og døde efterfølgende i deres varetægt.

Som reaktion på Mahsa Yazdanis lange fængselsdom har Center for Human Rights i Iran udtalt:

– Vi fordømmer kraftigt dommen over Mahsa Yazdani, en sørgende mor, der søger retfærdighed for sin søn. Hundredvis af mødre i Iran er blevet afholdt fra at søge retfærdighed for deres dræbte kære, mens de er blevet forfulgt for blot at hæve deres stemmer.

Mahsa Yazdanis dom er desuden "endnu et tydeligt tegn på, at myndighederne lægger et ubønhørligt pres på ofrenes familier", fortæller Skylar Thompson fra borgerrettighedsgruppen Human Rights Activists i Iran til The Guardian.

The Guardian har været i kontakt med flere familier, som mistede deres kære i sidste års protester, som fortæller, at regimet forsøger at afholde dem fra at udtale sig offentligt ved at true med flere domme og at arrestere flere.

Menneskerettighedsgrupper i Iran mener, at mere end 380 demonstranter blev dræbt og mere end 16.000 arresteret under protester i månederne efter Jina Mahsa Aminis død.

Tallene anerkendes ikke af Irans myndigheder.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også