Samfund
2. august 2022

Efter kritik af anbefalinger – nu vil partier teste gravide og ammende for miljøskadelige stoffer i blodet

Sundhedsstyrelsens hidtidige vejledning til gravide og ammende, der er udsat for PFAS, bliver kritiseret af eksperter – nu vil partier ændre anbefalingerne.
Af: af Sofie Olivia Mørch
https://imgix.femina.dk/2022-08-02/gravid.jpg

Forto: Shutterstock

Forto: Shutterstock

Selvom du er udsat for et højt niveau af PFAS, skal du ikke udskyde graviditet, og du kan stadigvæk amme. Sådan lyder de hidtidige anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Men spørger man De Konservative, Venstre og SF, så bør man fremover som gravid og ammende blive tilbudt at få målt niveauet af PFAS i blodet, hvis man bor i et område med et for højt indhold af stofferne. Det skriver TV2.

Det sker, efter eksperter har været ude at kritisere de hidtidige anbefalinger på området.

PFAS er en samlebetegnelse for miljøskadelige stoffer, hvoriblandt et af de mest omtalte er PFOS. Stofferne er det seneste år blevet fundet i grundvandet flere steder i Danmark.

De hidtidige anbefalinger udkom fra Sundhedsstyrelsen i februar 2022 i pjecen ’Til dig der har været udsat for PFAS’.

Danske Regioner lavede i maj i år en kortlægning, der viste, at 14.607 grunde i Danmark burde undersøges for forurening af PFAS.

Otte procent, som svarer til over 1100 grunde, var allerede undersøgt, og af dem var der påvist forurening på cirka 900 grunde.

Kilde: Danske Regioner.

Det er 3 ud af 14 eksperter, som Sundhedsstyrelsen har rådført sig med i udarbejdelsen af anbefalingerne, der nu retter kritikken.

Kritikken lyder på, at der ikke er faglig dokumentation for anbefalingerne.

Sundhedsordfører hos De Konservative, Per Larsen, udtaler til TV2, at man i udsatte områder bør tilbyde ammende og dem, der planlægger en graviditet, en blodprøve, der kan måle tilstedeværelsen af stofferne i blodet. Denne idé bakkes op af Venstre og SF.

Efter kritikken har Sundhedsstyrelsen indkaldt ekspertgruppen igen for at se, om anbefalingerne skal ændres.

Per Larsen udtaler også til TV2, at han ser drøftelserne mellem styrelsen og ekspertgruppen som en mulighed for at se på, om grænseværdierne for stofferne i grundvandet bør sænkes. Det har man eksempelvis gjort for nylig i USA på baggrund af ny forskning.

Læs mere om:

Læs også