Dronning margrethe
Samfund

Dronning Margrethe om kærligheden til Prins Henrik – tronen havde været førstevalget

17. februar 2023
Nanna Niemann
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
I nyt, opsigtsvækkende interview åbner Dronning Margrethe op i en hidtil uset grad om alt fra kærligheden, konflikter i kongefamilien til krigen i Ukraine.

Hvad havde Dronning Margrethe gjort, hvis valget stod mellem tronen og Prins Henrik?

Det spørgsmål svarer Hendes Majestæt Dronning Margrethe på i et nyt åbenhjertigt interview i Weekendavisen.

– Ja, og hvad der så var blevet af mig, det ved jeg ikke. Men det er helt sikkert, at havde det ikke kunnet lade sig gøre, så ville jeg ikke være sprunget af og have sagt til far, at så går det ikke, lyder svaret.

Hun forklarer yderligere, at det ikke kun ville være for sin fars skyld, men i høj grad også for alle de mennesker, der regnede med hende.

Hendes Majestæt peger også på Prins Henriks egne udfordringer ved rollen som prinsgemal og "andenviolin", mens hun, med egne ord, havde for travlt med at spille "førsteviolin".

I interviewet bebrejder Dronningen sig selv for ikke at have været mere opmærksom på Prins Henriks udfordringer i forbindelse med sin rolle som Prinsgemal og kalder sit yngre jeg "hylende naiv", for ikke at have forudset de udfordringer, Prins Henrik oplevede i forbindelse med sin nye rolle.

"Jeg er ikke glad for at komme ind på det"

Det er sjældent, man får adgang til dronningen helt så ufiltreret, som man gør i det nye interview med Martin Krasnik.

Interviewet kommer vidt omkring, fra Dronningen og Prinsgemalens forhold og til årets mest omdiskuterede begivenhed i den danske kongefamilie, nemlig Dronningens valg om at fratage Prins Joachims børn deres titler.

En beslutning der trak overskrifter landet rundt. Særligt efter Ekstra Bladet fik fat i prinsen, der meget berørt kommenterede på Dronningens beslutning med et:

– Det er aldrig sjovt se sine børn på den måde blive gjort fortræd.

Adspurgt om sit valg, svarer dronningen, at hun ikke mener, at det skulle være Frederiks lod at tage sådan en beslutning, og at det var bedre, at det var hende, der tog den beslutning.

– For så er det den gamle kone, der har besluttet det, siger hun og understreger, at det endnu er for tæt på til at tale om.

I interviewet kommer hun også ind på krigen i Ukraine og forholdet mellem Danmark og Rusland.

Hun beskriver Putin som yderst ubehagelig og med "de koldeste øjne" hun nogensinde har set.

En udtalelse, der ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen, er usædvanlig politisk.

– Dronningen udtaler sig om politik i højere grad, end hun nogensinde før har gjort. Hun går ind og siger, hvad hun synes om præsident Putin, siger han til TV 2.

Læs også