Dronning Margrethe holder sin nytårstale i Christian IXs palæ på Amalienborg mandag d. 31. december 2012. (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)
Dronning Margrethe holder sin nytårstale i Christian IXs palæ på Amalienborg mandag d. 31. december 2012.. (Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)
Samfund

Dronning Margrethe har holdt sin sidste nytårstale

31. december 2023
Af Anne Wittorff
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Dronningen har valgt at abdicere. Det meddelte hun overraskende i sin nytårstale.

52 år på tronen og ikke mere. Sådan var budskabet, da dronning Margrethe her til aften holdte sin traditionsrige nytårstale i Christian IX's Palæ på Amalienborg.

– Om 14 dage har jeg været Danmarks dronning i 52 år. Så lang tid går ikke sporløst hen over noget menneske – heller ikke mig! Tiden slider, og ”dårligdommene” bliver flere," sagde dronningen. ⁠ ⁠

Hun fortsatte med at fortælle, at det betyder, at hun træder af den 14. januar og overlader tronen til Kronprins Frederik.

– Den støtte og bistand, som jeg har modtaget gennem årene, har været afgørende for, at jeg har kunnet løfte min opgave. Det er mit håb, at det nye kongepar vil blive mødt med den samme tillid og hengivenhed, som er blevet mig til del.

Dronning Margrethe er den længst siddende regerende monark i Danmarkshistorien.

– Jeg vil gerne på hele befolkningens vegne rette en dybfølt tak til hendes majestæt dronningen for hendes livslange dedikation og utrættelige indsats for Kongeriget, lyder det fra Mette Frederiksen i en skriftlig udtalelse, som Statsministeriet har udsendt.

Læs også