baby
Samfund

Drikker du kaffe og spiser fisk og grønt, mens du er gravid? Nyt studie viser, hvordan det kan påvirke dit barn

27. april 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Unsplash
Der findes mange råd og formaninger om, hvad man skal spise og drikke som gravid. Nu viser et nyt dansk studie en sammenhæng mellem kostvaner og barnets sundhed i de første leveår.

Kvinders kaffeindtag under graviditeten kan påvirke deres barn – i en positiv retning.

Det lyder måske overraskende, men ikke desto mindre er det én af konklusionerne i et nyt dansk studie om gravides kostvaner. Det skriver Politiken.

Mindre overraskende er det måske, at studiet fremhæver, at fisk, frugt og grønt også kan have en positiv effekt på barnets sundhed.

Studiet viser en sammenhæng mellem moderens kost og barnets risiko for infektioner i de første tre leveår.

Jo større indtag af fisk frugt og grønt, jo lavere risiko for infektioner som for eksempel mave- og luftvejsinfektioner.

Og det er ikke kun risikoen for infektioner, der er påvirket af moderens kostvaner.

Studiet viser også en sammenhæng mellem moderens kaffeindtag og barnets risiko for at udvikle astma og eksem frem til seks års-alderen. Begge sygdomme relaterer sig til immunsystemet.

– Vores teori er, at moderens kost kan være med til at stimulere barnets immunforsvar under graviditeten, forklarer Nicklas Brustad, som er læge og seniorforsker ved Dansk BørneAstma Center på Herlev og Gentofte Hospital, til Politiken.

Han har stået i spidsen for forskningen, der er publiceret i tidsskriftet Pediatric Allergy and Immunology, som er et af de førende tidsskrifter på området.

Studiet baserer sig på blodprøver fra gravide og er derfor ikke baseret på deltagernes vurderinger af egne kostvaner.

– Vores overordnede hypotese er, at livsstilsfaktorer, herunder kosten, helt tidligt i livet spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af de mest almindelige sygdomme i barndommen, siger Nicklas Brustad.

Han kalder sammenhængen "signifikant", men understreger, at selv om studiet resultater er lovende, kræver det mere forskning at påvise en direkte årsagssammenhæng mellem de gravides kostvaner og barnets helbred.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at det er sikkert for gravide at drikke tre kopper kaffe dagligt. Det svarer til 300 mg koffein.

Man fraråder gravide at indtage mere koffein, da der er tvivl om, hvorvidt et højere indtag kan påvirke risikoen for spontan abort eller dødfødsel.

Det samme gør sig gældende for andre koffeinholdige fødevarer som te, cola, kakao, chokolade og energidrikke.

Læs også