Samfund
31. august 2023

Det er højsæson for skilsmisser lige nu. Og det er der en særlig grund til

En lang ferie med sin partner lyder ellers som drømmen for mange. Men for flere og flere rimer ferie på skilsmisse. Hvordan kan det være? Og hvad kan man gøre for at undgå at blive en del af statistikken? Det dykker denne uges udgave af femina update-podcasten ned i.
Af: Af Ida Bordorff Arendttorp
par

Foto: Unsplash

Modsat, hvad man ellers skulle tro, er den lange ferie med sin partner – og muligvis børn – i stigende grad et springbræt til et forlist forhold.

Efter ferieperioderne er der nemlig højsæson for par, der bryder med hinanden, som tydeligt afspejler sig i skilsmissetallene.

Ditte Winkel, parterapeut og sexolog, forklarer i podcasten femina update, hvorfor det kan være svært at balancere forventninger, forestillinger og et kærlighedsliv, når kalenderen siger ferietid.

Årsagerne er blandt andet den store forskel på hverdagen og ferielivet, og at konflikter og andre ting, der nager i dagligdagen, også rejser med på ferien.

Men faktisk er det slet ikke selve ferien, der er problemets kerne.

Det er nærmere bestemt bare i perioden efter denne, at den tvivl, man allerede kan have gået med i længere tid, især kan blusse op. Og det kan der være mange grunde til.

Det hører derfor til sjældenhederne, at det kun er de tre uger sammen, der for alvor vælter læsset, forklarer Ditte Winkel.

Et typisk problem er, at vi også ofte har tendens til at anskue ferien som et mulighedsrum for at gøre alt det, vi aldrig når – eller kan gøre – i hverdagens fasttømrede rammer.

Det skaber en masse forventninger. Men som det ofte er med forventninger, kan de let falde til jorden. Og det kan være giftigt for et parforhold.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Ditte Winkel fortæller også, at hvis man rejser med børn, kan det være endnu sværere at få indfriet forventningerne til især kærlighedsrelationen, da børnene fylder en del, og tiden er knap.

– I dag er der kæmpe forventninger om, at mor og far skal være engageret i det hele. Og er man sydpå, skal man gerne lege med børnene i poolen. Dermed er der jo meget få pusterum, hvor man får lov til at mærke sig selv og hinanden.

At mange par også ender med at gå ind til ferien med en idé om, at alt det, der er svært i hverdagen, nu endelig skal tages op og løses, og alt det, der ikke kommer af sig selv i hverdagen, nu bør komme af sig selv, betyder, at mange ender med at sidde tilbage med en følelse af, at ferien flopper, og parforholdet har spillet fallit, forklarer Ditte Winkel.

Men her er det vigtigt at huske på, at en dårlig ferie langt fra altid er lig med et dårligt parforhold. Og har man haft en floppet ferie denne sommer, er der råd at hente.

Det kan nemlig være en befrielse – og en stor hjælp – at kommunikere og dele oplevelsen af, at ferien er floppet med sin partner, forklarer Ditte Winkel.

Her kan du lytte til alle afsnit af femina updates ugentlige podcast:

Læs mere om:

Læs også