danner
Samfund

Der ringer én og hvisker: "Jeg står nede i min kælder, han kommer nu”

16. maj 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Unsplash
Danners telefonrådgivning slog rekorder i 2022. En række kvindedrab i begyndelsen af året har påvirket mængden af henvendelser, mener direktør for Danner.

Da Danner fik flest henvendelser, kimede telefonerne konstant.

– Der var dage, hvor vi bare tog telefonen, snakkede, lagde den ned, tog den igen. Og sådan kørte det bare, siger Mette Marie Yde, direktør i Danner.

I 2022 slog Danners rådgivning til voldsudsatte deres egne rekorder i antallet af henvendelser. Deres åbne rådgivning fik sidste år 2.879 henvendelser. Det er mere end nogensinde før.

De fleste henvendelser kommer fra voldsudsatte kvinder, men også pårørende og fagpersoner ringer ind. 7 ud af 10 af henvendelserne var fra voldsudsatte kvinder, mens 17 procent var fra pårørende til en voldsudsat. Størstedelen fik rådgivning via Danners døgnåbne telefon.

Det er forskelligt, hvad Danner gør, når nogen ringer ind. De kan både henvise til en plads på Danners krisecenter, give råd og henvise til deres rådgivningstilbud “Sig det til nogen”.

Men nogle gange er opkaldene af en sådan karakter, at der skal ringes direkte til politiet. For nyligt sad Mette Marie Yde selv og passede telefonen hos Danner, da hun fik et opkald:

– Der ringer en og hvisker: “Jeg står nede i min kælder, han kommer nu.” Og så siger jeg til hende “giv mig din adresse, så ringer jeg til politiet,” fortæller Mette Marie Yde.

I den anden ende af skalaen er der kvinder, som ringer ind, efter de er brudt ud af et voldeligt forhold.

– Den psykiske vold fortsætter - særligt hvis man har børn sammen, men det kan også være stalking og chikane, det kan være via familieretssystemet, bodelingen eller alt muligt andet, siger Mette Marie Yde.

Kvindedrab booster henvendelser

Men hvad er grunden til, at Danners telefoner har ringet oftere end nogensinde før?

Ifølge Mette Marie Yde skyldes det flere faktorer.

Blandt andet at der i begyndelsen af 2022 var flere sager, som ramte offentligheden, forklarer Mette Marie Yde:

– Der var tre drab i januar måned på kvinder, som blev dræbt af en partner eller tidligere partner. Og så kom drabet på Mia Skadhauge lige i halen på det.

De drab fik virkelig vold mod kvinder på den offentlige dagsorden. Og i efteråret 2022 var daværende transport- og ligestillingsminister Trine Bramsen (S) ude og sige, at kvinder bliver dræbt, fordi de er kvinder. Alt dette har påvirket den offentlige debat og skærpet bevågenhed om vold mod kvinder, forklarer Mette Marie Yde.

Samtidig var Danner både i medierne og kørte flere kampagner for at gøre opmærksom på problemet. Blandt andet førte de kampagnen ”Stop kvindedrab”, der skulle gøre opmærksom på sammenhængen mellem partnervold og drab.

Er du eller en, du kender, udsat for vold? Så kan du få fat i Danner følgende steder​​

  • Døgnåben telefonrådgivning - ring trygt på 33 33 00 47
  • Anonym chat-rådgivning hver mandag og onsdag – www.danner.dk/chat
  • Afklarende samtale – ring på døren hver tirsdag aften fra 18.30 til 21 (ingen tidsbestilling)

De mange henvendelser afspejler ikke nødvendigvis en eskalering af volden, men derimod en øget offentlig bevågenhed og forståelse for, hvad vold er.

For det er særligt, når kvinderne ser og hører om andre kvinders oplevelser, at det går op for dem, hvad de er udsat for. For mange af dem har levet med volden i så mange år, at det er blevet deres virkelighed:

– Nogle har aldrig talt med andre om det. De har levet i volden i måske 15 år, og det er første gang, de overhovedet fortæller nogen om det, når de ringer til os. Det er meget rørende, fortæller Mette Marie Yde.

Læs også