Nationalt Center for Overvægt
Samfund

De vil gøre op med fordomme om personer med overvægt. Se billederne her

6. september 2023
Kristina Forná
Foto: Nationalt Center for Overvægt. Fotograf: Birthe Vembye
Ny billedbank vil gøre op med det stereotype narrativ af personer med overvægt.

De er dumme, dovne og uhygiejniske.

Det er blot nogle af de mange fordomme, der florerer i samfundet om mennesker, der er overvægtige, ifølge kommunikationskonsulent i Nationalt Center for Overvægt, Jane Hagelskjær.

Og for at gøre op med den stigmatiserende portrættering har Maibritt Juhl Schmidt, der til dagligt er socialpædagog, valgt at takke ja til at være med i Nationalt Center for Overvægts nye diverse billedbank med fotos af personer med overvægt. Det skriver DR.

Maibritt Juhl Schmidt oplever nemlig ofte, at billedet er ensidigt.

- Man ser en stor mave med et centimetermål, hvor fedtet vælter udover. Det er svært at forholde sig til, at der er et menneske bag, siger hun til DR.

Maibritt og de andre modeller er castet igennem et bureau, og de har alle det tilfælles, at de har valgt at blive fotograferet for at være med til at ændre narrativet om personer med overvægt.

Mere end halvdelen af den danske voksne befolkning er overvægtige, viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, men kommunikationskonsulent Jane Hagelskjær mener, at særligt mediernes afbildning oftest fokuserer på dem med svær overvægt og derfor ikke lykkes særlig godt med at afspejle virkeligheden. Derfor er det på tide med en ny billedbank.

Hun håber, at den bliver et nyttigt redskab for medierne, men også, at den kan gøre en forskel for personer med overvægt.

- Det er også for, at almindelige danskere har noget, de kan spejle sig i. At de kan kigge på de her billeder og sige ”nå ja, det er mit liv. Det er billedet af en person med et BMI på over 50, der kører chips ind, ikke, men det her kan jeg se mig selv i”, siger hun til DR.

Billedbanken kan bruges gratis til ikke-kommercielle formål, og derfor kan for eksempel skoler, kommuner og medier bruge dem uden at skulle betale.

Herunder kan du se et udpluk af billederne i den nye billedbank:

https://imgix.femina.dk/2023-09-06/0256_web.jpg

Foto: Nationalt Center for Overvægt. Fotograf: Anne Kring

https://imgix.femina.dk/2023-09-06/0240_web.jpg

Foto: Nationalt Center for Overvægt. Fotograf: Anne Kring

https://imgix.femina.dk/2023-09-06/0123_web.jpg

Foto: Nationalt Center for Overvægt. Fotograf: Tania Nørgaard

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også