LGBT
Samfund

De har forsøgt at omvende LGBT+-personer med elektrochok. Indtil nu

14. juni 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Claudia Greco/Reuters/Ritzau Scanpix
Landet bliver det næste i en lang række til at forbyde kontroversiel terapiform, der forsøger at ændre på menneskers kønsidentitet eller seksuelle overbevisning.

Lagtinget, det islandske parlament, skrev sig ind i historien, da de for nylig enstemmigt godkendte et omfattende forbud mod omvendelsesterapi.

Omvendelsesterapi betyder, at man forsøger at ændre eller undertrykke en persons seksualitet eller kønsidentitet. Det vil ofte involvere teknikker som elektrochokterapi eller bøn. Det skriver mediet Gaytimes.

Lovgivningen blev stemt igennem med 53 stemmer for, og tre undlod at stemme for eller imod.

Det på trods af, at anti-transgrupper havde prøvet at sætte en stopper for lovgivningen.

Det skriver Lagtingsmedlem Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir på Twitter:

– Lovgivningen havde tværpolitisk støtte i parlamentet, på trods af forsøg fra kendte antitrans-grupper under engelsk indflydelse på at modsætte sig den, og som uretmæssigt hævdede, at de havde formået at stoppe den.

Island følger i fodsporene på lande som Canada, New Zealand, Brasilien, Ecuador, Spanien, Tyskland, Frankrig, Malta og Cypern, der også har forbudt lignende love.

Tortur

Internationale organisationer fordømmer omvendelsesterapi, og FN har sammenlignet metoden med tortur og opfordret til et globalt forbud ved Menneskerettighedsrådet i 2020:

– Praksissen er iboende diskriminerende, det er en grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling, og afhængigt af sværhedsgraden eller den fysiske eller mentale smerte og lidelse, som offeret påføres, kan det udgøre tortur, lyder det fra FN-ekspert i seksuel orientering og kønsidentitet, Victor Madrigal-Borloz.

Den nye lovgivning i Island betyder, at personer, der dømmes for at udøve omvendelsesterapi på en voksen, risikerer tre års fængsel, mens personer, der dømmes for at udøve omvendelsesterapi på børn, kan idømmes op til fem års fængsel.

– Stor tak til alle, der skubbede denne vigtige lovgivning fremad. Det er en vigtig påmindelse om, at der stadig kan gøres fremskridt midt i stigende anti-LGBTQIA+-retorik og lovgivning, og LGBTQIA+-personers rettigheder og frihed skal sikres og beskyttes, skriver Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir i tweetet.

Ifølge Gaytimes er Island et af de mest progressive lande i verden med 90/100 i Equaldex Global LGBTQ+ Rights Index.

Læs også