Polen
I Polen er der jævnligt protester mod den enormt strenge abortlov. Kvinderne på fotoet har ikke noget at gøre med de ukrainske kvinder.
Samfund

De er flygtet fra krigen i Ukraine, nogle af dem er blevet voldtaget. Men Polen nægter dem abort

2. februar 2023
Af Katrine Rosenbæk
Foto: Rafal Milach/Magnum Photos/Ritzau Scanpix
Polens de facto abortforbud rammer også de mange ukrainske kvinder, der flygter til nabolandet.

De blev holdt fanget i en kælder under et hus i Bucha, en forstad til Kyiv, og udsat for systematisk voldtægt af russiske soldater.

De var 25 piger og kvinder i alderen 14-24 år. Ni af dem blev gravide.

De russiske soldater havde sagt til dem, at de ville voldtage dem, til de ikke længere ønskede seksuel kontakt med nogen mand. Sådan ville de sikre sig, at kvinderne ikke fik ukrainske børn.

Det sagde Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder, Lyudmyla Denisova, til BBC i april 2022.

Og i oktober 2022 dokumenterede en FN-rapport, at man så et mønster af blandt andet voldtægt og anden seksuel vold i områder besat af russiske væbnede styrker i Ukraine.

Men når kvinderne flygter til nabolandet Polen, bliver de nægtet abort, selv om kvinder ifølge Polens enormt strikse abortlov har adgang til abort, hvis de har været udsat for voldtægt.

Problemet er, at kvinderne ikke kan bevise, at de har været udsat for voldtægt.

Det skriver DR, som har talt med Kinga Jelinska fra organisationen Abortion without Borders, der hjælper de ukrainske kvinder i Polen.

– Man kan ikke bare sige: "Jeg blev voldtaget, giv mig venligst en abort". Man skal igennem et mareridt af dokumentation og bevis, og selv polske kvinder, som kender landet og kan navigere systemet bedre, opgiver tit, siger hun.

Sex & Samfund hører det samme, når de taler med deres partnere i polen. Maria Lindhardt, som er politisk chef, beskriver kvindernes situation sådan her:

– De har ofte været længe undervejs, de er pressede, stressede og er muligvis blevet gravide efter seksuelle overgreb og voldtægt. En generelt dybt traumatiserende og ulykkelig situation.

Nogle kvinder lykkes med at få fat på en ulovlig abortpille, så de kan igangsætte en medicinsk abort, men hvis de har passeret 11.–12. graviditetsuge, er det ikke nok. Så må kvinderne søge til andre lande, der ikke har lige så strikse regler som Polen, men det er langt fra alle, der har ressourcerne til det.

Abortion without Borders forsøger at hjælpe kvinderne videre til andre lande, men i Polen er det ulovligt at assistere andre til at få en abort, og derfor kan det også få alvorlige konsekvenser for dem, der hjælper.

I 2022 fik organisationen op mod 4.500 henvendelser fra ukrainske kvinder, men ikke alle er ofre for voldtægt. Det er lykkedes organisationen at hjælpe 22 ukrainske kvinder med at rejse til et andet land indtil videre.

Blandt de kvinder, der ikke kan rejse videre, prøver nogle at få aborter på andre måder – måder, der kan være så farlige, at kvinden kan ende med at dø af det.

Læs også