kvinde
Samfund

De blev overset før. Men nu får flere kvinder medicin for adhd

19. maj 2023
af Nanna Niemann
Arkivfoto: Unsplash
Sidste år fik flere unge kvinder end mænd medicin for diagnosen adhd. Ekspert peger på, at forskel i symptomer gør, at kvinder med adhd tidligere har været overset.

Sofie Buus har adhd og sad ofte og dagdrømte og kiggede ud ad vinduet, da hun var yngre.

Der var ikke nogen, der mistænkte, at Sofie Buus havde adhd, og derfor fik hun først diagnosen for tre år siden.

- Hvis jeg havde fået stillet diagnosen tidligere, så havde jeg måske klaret det bedre i skolen og fundet mere ro, fortæller Sofie Buus, der i dag er 27 år, til TV 2.

I mange år har det været sådan, at flere mænd end kvinder blev medicineret for adhd. Men i 2022 var der flere kvinder end mænd i alderen 18 til 24 år, som fik adhd-medicin. Det er første gang i den tid, man har opgjort tallene, at flere kvinder end mænd fik medicin.

Det skriver TV2.

Generelt er det sværere at opdage adhd hos kvinder, som i langt højere grad går udiagnosticerede gennem tilværelsen.

Det skyldes, at deres symptomer i langt højere grad overses, forklarer Søren Dalsgaard til TV 2. Han er lærestolsprofessor i Børne- og Ungdomspsykiatri ved Region Hovedstadens Psykiatri.

- Lidt karikeret sidder en pige med adhd i klassen, kigger ud ad vinduet og er lidt dagdrømmende. Hun følger ikke med og er ængstelig. Hvor en dreng farer rundt, siger han.

Tallene fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der er i 2012 var 2791 kvinder i alderen 18 til 24 år, som fik udskrevet adhd-medicin, mens der var 4572 mænd.

I 2022 var tallene steget, således at 8797 kvinder havde fået medicin, mens det samme gjaldt for 8198 mænd.

Et stigende fokus på kvinders symptomer har skabt større opmærksomhed på, at kvinder også kan have adhd og har blandt andet været medvirkende til, at flere kvinder nu får diagnosen.

Søren Dalsgaard forklarer, at der har været en pukkel af uopdagede adhd-diagnoser, hvor man tidligere primært har fundet en del af de udiagnosticerede drenge, men indtil nu altså har overset mange kvinder og pigers symptomer.

Læs også