Samfund
12. oktober 2023

Da Cathrine begyndte på studiet, var der noget, som ikke stemte. Det gør det sådan set stadig ikke

Der er mange danskere som tror, vi har ligestilling i Danmark. Men statistikkerne viser noget helt andet. Det dykker denne uges udgave af femina update-podcasten ned i.
Af: Af Ida Bordorff Arendttorp
top

Foto: Gregers Overvad

Alle – uanset køn – har lige muligheder, lige rettigheder og er lige meget værd.

Det er nogle af de antagelser og forestillinger, der er meget udbredte i Danmark.

Men da Cathrine Berendt begyndte at læse sociologi, var der noget, der ikke stemte. Igennem studiet fik hun nemlig øjnene op for en virkelighed med en stor forskel mellem mænd og kvinder i Danmark.

En virkelighed, der – uden for universitetets mure – ikke blev anerkendt.

De fleste, hun talte med, troede nemlig ikke på hende, når hun sagde, at der ikke er ligestilling i Danmark – eller de tal, som hun kunne præsentere herom.

Det gjorde hende frustreret, og hun så et behov for at udbrede kendskabet til netop de tal og statistikker, som viser, at det halter med ligestillingen herhjemme.

Derfor oprettede hun instagram-profilen Kvindekenddinstat.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

For ifølge Cathrine Berendt kan man ikke løse et problem, som man ikke anerkender eksisterer. Derfor er hun heller ikke i tvivl om, hvad det største problem er, når vi snakker ligestilling.

– Det største ligestillingsproblem, vi har i Danmark, er, at vi tror, vi har ligestilling.

Vi kan nemlig ikke arbejde strategisk hen imod et mål, hvis vi ikke er enige om det mål fra start, ifølge Cathrine Berendt.

Desuden er Danmark det land i hele EU, der har den største uoverensstemmelse mellem hvor ligestillede, vi tror, vi er, og hvor ligestillede vi faktisk er.

Sammenligner man Danmark med de lande, vi normalt sammenligner os med, er der også langt igen.

Island, Finland, Norge og Sverige ligger alle i top fem over mest ligestillede lande, imens vi indtager en sølle 23.-plads.

Men hvorfor? Og hvad siger statistikkerne egentligt om stillingen på ligestilling i Danmark?

Det kan du høre meget mere om i denne uges udgave af femina update-podcasten, hvor Cathrine Berendt, som står bag profilen Kvindekenddinstat, udlægger forskningens svar.


Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også