Samfund
13. november 2023

Da Anna var gravid, blev hun indkaldt til en test. Svaret overraskede hende

Anna Stokholm fik konstateret graviditetsdiabetes, da hun ventede sin søn, og det gik op for hende, hvor mange myter og misforståelser, der omgiver diabetes.
Af: af Kristina Forná
Anna Stokholm

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Anna Stokholm var gravid for første gang, og som så mange andre gravide døjede hun med kvalme og en øget trang til hvidt brød og søde sager.

Men i modsætning til flertallet blev hun indkaldt til en test for graviditetsdiabetes. Det gjorde hun, fordi hendes far er type 2-diabetiker.

Hun bekymrede sig dog ikke synderligt over det, for man skal da være overvægtig for at få diabetes, skal man ikke? Og det er hun jo ikke, tænkte hun.

Men svaret kom, og beskeden var klar. Anna havde fået graviditetsdiabetes.

- Jeg blev meget overrasket. Jeg var meget hormonel, så det var forfærdelig information, at jeg nu skulle tage hensyn til alle mulige andre ting, siger hun.

Det var ikke kun Anna, der blev overrasket over beskeden, også flere i hendes omgangskreds var i den grad forbløffede.

- Folk spurgte: "Hvordan kan du overhovedet få diabetes?”, siger hun.

Men at du skal være overvægtig for at få diabetes er en misforståelse.

Anna og hendes omgangskreds er dog langt fra de eneste, der er blevet fortalt disse misforståelser, når det kommer til hvem, der får diabetes og hvorfor. Tal og beretninger fra Diabetesforeningen viser nemlig, at folkesygdommen i høj grad er omgivet af myter.

Alle kan blive ramt af diabetes

Der er cirka 300.000 danskere, som har diabetes. Det er en sygdom, hvor indholdet af sukker i blodet er højere end normalt, og det høje niveau skyldes enten mangel på hormonet insulin, en nedsat evne til at udnytte insulinet eller en blanding af de to årsager.

Der findes også mange forskellige typer diabetes. Graviditetsdiabetes, som Anna blev ramt af, er kun én ud af de 30 forskellige typer diabetes, som forskere indtil videre har opdaget. Mest kendt er dog type 1-diabetes og type 2-diabetes.

Når det kommer til type-1 diabetes, kender lægevidenskaben endnu ikke årsagen til, at det opstår. Og ved graviditetsdiabetes og type-2 diabetes er der flere forskellige risikofaktorer.

Netop type 2-diabetes har Anna et indgående kendskab til. Da hun var teenager, fik hendes far nemlig konstateret type 2-diabetes.

Han var i 50’erne og overvægtig. Og overvægt er en risikofaktor, når det kommer til at udvikle type 2-diabetes, men det er langt fra den eneste årsag. Du kan sagtens få type-2 diabetes, selvom du er slank. Også alder og arvelighed er risikofaktorer.

På trods af det, tror 37 procent af danskerne uden diabetes, at man selv er skyld i det, hvis man får type-2 diabetes, viser tal fra Diabetesforeningen.

Myterne og misforståelserne omkring diabetes er Anna godt gammeldags træt af. Hun vil være med til at mane dem til jorden, og derfor har hun sagt ja til at være ambassadør for Diabetesforeningen og sagt ja til at tale med femina update.

Kostomlægning og mere motion blev vejen frem

På trods af chokket tog Anna arbejdshandskerne på og gik i gang med at omlægge sin kost og dyrke mere motion, og til hendes held havde hun allerede en god baggrundsviden og vidste, hvilke knapper hun skulle skrue på for at håndtere sin nye diagnose.

Da hendes far i sin tid fik konstateret diabetes, tog Anna og resten af familien nemlig del i den kostomlægning, som hendes far gennemgik, og hun så, hvor hurtigt det havde en effekt, da hendes far tabte sig 30 kilo på få måneder og fik det meget bedre.

Men selv om hun havde et godt udgangspunkt, føltes det hele uoverskueligt, og det var ubehageligt at føle sig som en byrde for andre.

- Du må ikke spise kager, du skal hele tiden have din egen madpakke med, og andre er nødt til at hjælpe dig, og det syntes jeg var svært, siger hun.

I begyndelsen var hun også plaget af en slem kvalme på grund af graviditeten, og det gjorde det ekstra svært at holde sig til grøntsagsstavene.

- Jeg kunne kun stille kvalmen ved at spise hvidt brød og sukker. Og det er alt det, du ikke må få. Så der var bare så mange ting, som meget hurtigt skulle laves rigtig meget om. Jeg lever normalt virkelig sundt, men under en graviditet er det bare lidt sværere at tage sig sammen. Men nu havde jeg ligesom en dom over hovedet, så jeg var tvunget til det, siger hun.

Efter et par uger forduftede kvalmen dog stille og roligt, og hun fik vendt situationen til noget positivt.

- Jeg vidste, at jeg gav min krop alt den bedste næring og de bedste byggesten og vitaminer til mit barn.

For Anna var det tilstrækkeligt at regulere sin kost og sin fysiske aktivitet, og hun slap for at skulle tage insulin, og det var virkelig vigtigt for hende. Hun havde nemlig et brændende ønske om en hjemmefødsel, og det ville ikke være en mulighed, hvis hun fik insulin, fortæller hun.

Fødte diabetes ud med moderkagen

Drømmen om en hjemmefødsel blev en realitet, og med fødslen forsvandt Annas graviditetsdiabetes, som den gør for de fleste, da det er moderkagen, som skaber balladen.

Og en kold novemberdag kom en sund og rask dreng, Ziggy Bob, til verden i et fødekar på stuegulvet hjemme hos Anna og hendes kæreste Simon.

Var Anna ikke blevet testet, og havde hendes diabetes været ubehandlet, er det dog ikke sikkert, at det havde set sådan ud. Der er nemlig en række risici for mor og barn ved graviditetsdiabetes, når det ikke behandles.

Blandt andet havde der været en øget risiko for, at hendes søn ville blive for stor, og hun for eksempel ville være nødsaget til at få kejsersnit, at han ville få gulsot, eller at han ville have for lavt blodsukker i perioden lige efter fødslen. Dog er risikoen for, at der opstår komplikationer lille, hvis graviditetsdiabetes behandles.

Men på trods af, at hun slap af med sin graviditetsdiabetes, er hun ikke af med alle bekymringer.

- Jeg var lettet, men jeg har stadig en dom hængende over hovedet. For det første, fordi det er meget sandsynligt, at jeg ved mulige efterfølgende graviditeter får graviditetsdiabetes igen og for det andet, fordi jeg for evigt er disponeret for type-2 diabetes.

Hendes øgede risiko for at udvikle type-2 diabetes skyldes både, at der er type-2 diabetes i hendes familie, men også, at cirka 50 procent af de kvinder, der har haft graviditetsdiabetes, vil udvikle type 2-diabetes indenfor 10 år.

Anna får derfor tjekket sit blodsukker en gang om året, men det er hendes eget ansvar at booke en tid. Hun ville ønske, at det forholdt sig omvendt, og at man blev indkaldt til tests, så man ikke stod med ansvaret alene.

Hendes allerstørste ønske er dog at udbrede viden og få bugt med de misforståelser og myter, der hersker, når det kommer til diabetes.

- Der mangler oplysning på området, så det er nemmere for folk at forstå, hvad det egentlig handler om, siger hun.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også