https://imgix.femina.dk/2021-03-08/cecilie_midtgaard_baby.jpg
Corona 1 år

Cecilie blev mor under corona: ”Vi havde kæmpet for at blive gravide i fire år og kunne ikke dele det med nogen”

8. marts 2021
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Privat
Efter fire års fertilitetsbehandling blev Cecilie Bay gravid for første gang. Lige inden corona-pandemien lukkede Danmark ned. For hende betød det et år med en ensom graviditet og barsel med afsavn til familie og andre mødre at spejle sig i.

I december 2019 kunne Cecilie Bay endelig stå med en graviditetstest i hånden, der viste to røde streger.

Inden det havde hun været i fertilitetsbehandling i fire år.

Hun så frem til et forår, hvor hun kunne vise sin mave frem, men i stedet var hun og hendes mand isoleret derhjemme ligesom resten af Danmark.

- Jeg havde glædet mig til endelig at vise, at jeg var gravid, og at det endelig lykkedes os at få vores drøm opfyldt, siger Cecilie.

Efter nedlukningen af Danmark har Cecilie været enormt lettet over, at hun blev gravid i december.

For i foråret lukkede flere af landets fertilitetsklinikker ned, og uden dem ville det ikke have været muligt for Cecilie at blive gravid.

- Det er så hårdt at vente på, at ens drømme kan gå i opfyldelse. Så vi følte os meget heldige, siger hun.

CORONA 1 ÅR

Corona-pandemien har været en del af vores hverdag i et år.

Vi har snakket med en 80-årig kvinde, en sygeplejerske, en nybagt mor og en kronisk syg om et år, der langt fra blev som forventet.

Hvor var du, da Mette Frederiksen lukkede landet ned?

- Jeg var i gang med at skrive speciale, så jeg var hjemme med min mand, hvor vi sad og så tv. Vi synes, det var helt surrealistisk at se TV 2 News på det tidspunkt. Man var bare ramt af et chok. Vi vidste ikke, hvilke konsekvenser det ville have for livet, og det vi ventede os.

- Det tror jeg først kom lidt hen ad vejen, da man forstod, hvor alvorligt det var, og hvor alvorligt det stadigvæk er. Der gik noget tid, før vi blev enige om, at vi isolerer os så meget som muligt, siger hun.

Cecilie valgte at blive så meget inde som muligt for at beskytte sin datter i maven.

- Det tror jeg først kom lidt hen ad vejen, da man forstod, hvor alvorligt det var, og hvor alvorligt det stadigvæk er. Der gik noget tid, før vi blev enige om, at vi isolerer os så meget som muligt, siger hun.

https://imgix.femina.dk/2021-03-08/cecilie_midtgaard.png

Cecilie valgte at blive så meget inde som muligt for at beskytte sin datter i maven.

På det tidspunkt var der nemlig ingen, der vidste, hvordan fosteret ville blive påvirket af corona. Så Cecilie tog alle sine forholdsregler.

- Det var meget ensomt, og jeg var fyldt med hormoner. Så det hele kørte jo bare rundt i kroppen og hovedet. Gudskelov, har jeg en god mand, der passede meget på mig, siger hun.

12. august fødte Cecilie sin datter Delilah, mens sommeren stadig var på sit højeste, og smittetallet var lavt.

Jeg sidder mere eller mindre bare derhjemme og går nogle ture en gang imellem. Det er utroligt ensomt at være nybagt mor lige nu.

Men i efteråret vendte kurven, og Danmark gik ind i anden nedlukning, som også fik betydning for Cecilies barsel med Delilah.

Hvordan har corona påvirket dig og din barsel?

- Man er alene med at være nybagt mor. Jeg har min mand, men jeg har ikke andre nybagte mødre, som jeg kan spejle mig i. Normalt har du din mødregruppe, du mødes med en gang om ugen, du kan gå til babysvømning og babyrytmik, men det kan vi ikke.

- Jeg sidder mere eller mindre bare derhjemme og går nogle ture en gang imellem. Det er utroligt ensomt at være nybagt mor lige nu, siger Cecilie, der kun nåede at være sammen med sin mødregruppe et par gange.

De manglende relationer til andre mødre og ikke mindst andre børn, er Cecilie også bange for kan komme til at påvirke Delilah, som hun gerne vil lære at være et socialt væsen.

- Jeg synes, det er skræmmende, hvilke konsekvenser det kan have for mit barn. For hun ser ikke andre børn, så hvordan reagerer hun, når hun engang gør? Hvordan kommer det til at gå, når hun engang skal starte i institution? siger hun.

Cecilie har heller ikke fået chancen for at vise sin datter frem til hele familien endnu, og hendes søskende har kun set Delilah et par gange. Særligt et familiemedlem har Cecilie ventet på at få lov til at dele glæden med.

- Delilah er næsten lige blevet seks måneder nu og har kun set sin farmor på Facetime. Hun bor i Norge, så det har været mærkeligt og svært. Specielt for farmor, da det er hendes første barnebarn, siger hun.

Har der været nogle fordele ved at være hjemme?

- Der har været nogle gode tider. Jeg har haft muligheden for at fordybe mig med mit barn. Der har ikke været tusind sms’er, om folk måtte komme og besøge os. Så der har vi haft en helt anden ro til at lære hinanden at kende, til at være forældre, og hvem vi er nu. Det har faktisk været rart.

Hvad glæder du dig til, når landet åbner igen?

- Jeg glæder mig så meget til at se mine veninder og familie sammen med mit barn. Specielt at få farmor ned til Danmark, så hun kan få en relation til hende

- Jeg kan mærke, at jeg bliver ked af det, fordi jeg ikke kan vise hende til min familie og nærmeste veninder. Det er utroligt svært, siger Cecilie med en stemme, der ryster.

Hun tager en dyb indånding og fortsætter:

- De har fulgt os i hele vores behandlingsforløb. Det er ikke kun ni måneder, de har fulgt med i, det er fire år. De vil utrolig gerne være der for mig og vise, at de er glade for, at det er lykkedes.

- Så jeg glæder mig utroligt meget til at være sammen med andre med Delilah uden at være bekymret for smitten. Og så ikke at være ensom, for det synes jeg virkelig, man bliver.

Læs også