Aram Ostadian-Binai
Rollemodeller

Aram har skabt et minoritetsfællesskab: "Vi går glip af så meget talent, når vi ikke tænker på diversitet"

4. marts 2022
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Privat, Donald Michael Chambers
Aram Ostadian-Binai har startet fælleskabet The Soulfuls for at gøre plads til flere rollemodeller og bane vej for unge kvinder til at nå deres drømme i mode- og mediebranchen. En branche, som hun selv følte sig underrepræsenteret i.

”Du kan ikke regne med jobbet, da du ikke repræsenterer målgruppen. Louise i Vejle vil ikke kunne identificere sig med en, der ligner dig. Du er alt for international.”

Aram Ostadian-Binai var ikke klar til denne barske virkelighed allerede i begyndelsen af hendes karriere. Ordene kom fra en kollega som ville opmuntre hende til at søge videre, efter at Arams praktik var slut hos Femina for snart 10 år siden.

Oplevelsen blev for Aram Ostadian-Binai blot ét eksempel på nogle af de gange, hun har følt sig fremmed i mode- og mediebranchen på grund af sin baggrund og etnicitet.

Aram er en del af ”the double trouble”, som hun selv kalder det. For når vi taler om ligestilling og diversitet, glemmer vi ofte at sørge for at alle kvinder bliver inkluderet.

Særligt dem som systematisk bliver underrepræsenteret pg.a. deres størrelse, hudfarve, seksualitet, tro eller handikap. Når man er kvinde og en minoritet, er der nogle helt andre barrierer, som man også skal overkomme.

Aram Ostadian-Binai

Bor i København.

Er uddannet inden for medier fra London College of Fashion, samt en lederuddannelse inden for Digital & Social Media Strategy fra Harvard Business School.

Grundlægger af The Soulfuls – et mentorfællesskab for unge kvinder med alle slags baggrunde.

Er derudover også grundlægger af Norm Media – Et konsulent- og branding agency.

Da Aram for omkring et årti siden sad hos danske mediehuse og gerne ville fremme sin karriere i modebranchen, mærkede hun, at der var et usynligt loft for, hvor meget hun kunne vokse i den industri.

Lige meget hvor hårdt hun arbejdede, var der en grænse for, hvad hun kunne opnå.

Derfor started hun The Soulfuls i 2018. Et fællesskab, hvor unge kvinder med alle baggrunde kan føle sig set, møde ‘utraditionelle’ rollemodeller fra hele verden, samt få adgang til de værktøjer og den mentorhjælp, de har brug for til at skabe et netværk og en fremtid.

– Vi går glip af så meget talent, når vi ikke tænker på diversitet. Vi har i 2021 været sparringspartner for bl.a. ELLE, Vi Unge, Copenhagen Fashion Week og IT-Branchen som støtter vores mission og vil gøre plads til flere ambitiøse unge talenter, siger Aram.

Selvstændig i Iran

Aram Ostadian-Binai taler om The Soulfuls med entusiasme i stemmen og et særligt gåpåmod. Hun virker ikke til at blive slået så let ud, hvis der er lidt modgang. Det fortæller hun, at hun har fra sin mor.

Aram er født og opvokset i Teheran, Iran, og kom til Danmark som 14-årig som asylansøger sammen med sin mor og sin syv år yngre søster.

De her samtaler om selvstændighed, frihed og store drømme har altid været en del af min opvækst.

Begge hendes forældre var selvstændige og havde deres egen forretning i barndommen i Teheran. Moren arbejdede først som skrædder og fik senere sit eget tøjstudio, hvor hun havde to til fire ansatte, der lavede tøj til kvinder.

– De her samtaler om selvstændighed, frihed og store drømme har altid været en del af min opvækst. Jo ældre jeg blev, jo mere værdsatte jeg også, at vi allerede kunne tænke på den måde i en tid i Iran, hvor det slet ikke var normen, at kvinden skulle arbejde eller have sin egen forretning, siger hun.

Følte sig fremmed

Interessen for mode hos Aram stammer også fra morens studio i Iran. Det første modeshow, Aram deltog i, var i Teheran, hvor hendes mor stod bag hele kollektionen sammen med en designer.

Når Aram sad derhjemme og lavede lektier, kunne hun også lytte med, når kvinderne i morens studio prøvede tøj.

– Mode har både provokeret mig og inspireret mig. Jeg har kunnet udtrykke mig igennem det, og mange kvinder, der kom hjem til min mor, kunne udtrykke sig gennem det, fortæller Aram og fortsætter:

– Medierne kom senere ind i billedet, og først da jeg sad midt i problemet, blev det min mission at gøre narrativet mere inkluderende. For jeg var ikke et split sekund i tvivl om de mange gode historier og rollemodeller som rigtig mange i Danmark også ønsker at høre mere om.

Aram Ostadian-Binai

Aram opdagede dog hurtigt undervejs, at hun stod alene med hendes mission i branchen. Derfor tog hun i 2012 til London for at studere Fashion Media Production og få et mere multikulturelt perspektiv.

– Jeg følte, at selvom mode- og mediebranchen former kulturen, afspejler de ikke vores kulturelle mangfoldighed. I London fik jeg muligheden for at mærke, hvordan kulturel mangfoldighed føltes og er en del branchen.

Frihed til at gøre, hvad man vil

I en tidlig alder fortalte Arams mor, at hun ikke skulle være bange for at drømme stort og udfordre normerne.

Men i et land som Iran, lærte Aram hurtigt, at det at blive en selvstændig kvinde kommer med en højere pris.

Min mor beviste allerede fra min barndom, at alt kunne lade sig gøre. Hun er virkelig en mønsterbryder.

Da hun blev ældre, indså Aram, at hendes mor skulle overvinde mange flere udfordringer end hendes far.

Mens hendes far havde to butikker, overhørte hun hendes mor sige: "Jeg fandt det perfekte studie, men de vil ikke acceptere at have mit navn på lejekontrakten. De vil kun acceptere et mands navn.”

Aram Ostadian-Binai
Arams fødselsdag i hendes barndomshjem i Teheran, Iran. Hun sidder blandt sine venner og to af hendes store rollemodeller, hendes mor til højre og kusine til venstre. 1992.

Det var der Aram indså, at det var vigtigt at have kvindelige rollemodeller og mentorer. Og det var også drømmen om mere frihed som kvinde, der fik Arams mor til at rejse til Danmark og søge asyl med sine to døtre.

– Min mor beviste allerede fra min barndom, at alt kunne lade sig gøre. Hun er virkelig en mønsterbryder.

Nære rollemodeller

Arams mor formåede også trods stramme regler at holde et modeshow i Teheran, og det kunne kun lade sig gøre, fordi kvinderne havde hinandens ryg, fortæller Aram.

Aram Ostadian-Binai
Aram og hendes mor til The Soulfuls allerførste summit i Kulturhuset Islandsbrygge i 2018 (Foto: Gabrielė Gabu).

Arams mor har heller aldrig holdt sine erfaringer og viden for sig selv. I Iran afholdt hun flere kurser, hvor kvinder kunne lære at sy og på den måde få en indkomst.

Hun lærte Aram vigtigheden i at omringe sig selv med andre kvinder, som vil løfte hinanden op.

Det har Aram også taget med i The Soulfuls, hvor hun bl.a. deler sin arbejdserfaring og kendskab til iværksætteri og de kreative brancher.

Hun inviterer også alle de kvinder, som gerne vil videregive deres erfaringer til næste generation, til at være en del af netværket The Soulfuls.

– Det er vigtigt, at vi kvinder deler vores viden og netværk, så vi alle kan opnå vores drømme og frihed. Vi skal turde stole mere på hinanden og løfte hinanden op. Og tage kvindekampen for alle kvinder.

Læs også