iran protest
Samfund

Anholdte iranske børn er blevet straffet med pisk og elektrisk stød

17. marts 2023
Af Silje Qvist
Foto: Batard Patrick/Shutterstock/Ritzau Scanpix
Flere tusinde iranere er blevet anholdt i forbindelse med de mange protester i landet. Amnesty skriver, at de har været udsat for tortur af mange forskellige metoder af sikkerhedsstyrkerne. Det gælder voksne som børn.

I over et halvt år har der været markante protester i Iran. De brød ud, da Jina Mahsa Aminis døde, som følge af, at hun have været i moralpolitiets varetægt.

Ifølge de iranske myndigheder har de arresteret mere end 22.000 iranere i forbindelse med protesterne. Af dem har mange været unge mennesker, en del børn også.

Nu fortæller Amnesty International, at de iranske sikkerhedsmyndigheder har udsat mindreårige demonstranter for ”rædselsvækkende torturhandlinger”.

Her er der tale om børn helt ned til 12 år, der er blevet udsat for piskeslag, tæsk, at få holdt hovedet under vand, elektriske stød og i nogle tilfælde voldtægt for at dæmpe deres deltagelse i de folkelige protester mod det iranske styre.

- Iranske statsaktører har revet børn væk fra deres familier og udsat dem for ufattelige grusomheder. Det er afskyeligt, at myndighedspersoner på kriminel vis har udøvet denne form for magt over for sårbare og skræmte børn, siger Diana Eltahawy, Amnesty Internationals vice-regionaldirektør for Mellemøsten og Nordafrika.

Amnesty har undersøgt mange tilfælde af børn, der bliver arresteret. De bliver ofte bundet for øjnene – ligesom voksne, og kørt mod detentionen.

I en provins er unge drenge blevet stillet op på række ved siden af voksne tilbageholdte. Både drengene og mændene har fået elektrisk stød i deres genitalier med strømpistoler.

De fleste børn, der er blevet arresteret over de sidste seks måneder, er blevet løsladt. Det har enten været fordi, de har ventet på kaution, er blevet undersøgt eller har været henvist til en retssag.

Mange er blevet løsladt efter at være tvunget til at underskrive ”omvendelsesbreve”, hvor de lover at afstå fra at deltage i politiske aktiviteter og i stedet deltage i regeringsvenlige møder.

Hvis børnene klager, truer regimet dem med at dømme dem til døden eller arrestere deres familiemedlemmer.

Læs også