Helle_Thorning_Schmidt
Samfund

Alle har en holdning til hendes tid som statsmininster. I dokumentar fortæller hun selv, hvordan det var

25. maj 2023
Af Majken Munk
Foto: Lars H. Laursen
Dokumentaren "Statsministeren Helle Thorning Schmidt" dykker ned i hendes tid som toppolitiker og statsminister.

Det er over 10 år siden, at Helle Thorning-Schmidt blev statsminister i Danmark.

Under sin tid på posten var det ikke udelukkende hendes politiske planer, der fyldte overskrifterne, men særligt sager, der var møntet på hendes person.

Det dykker en dokumentar ned i, som nu kan ses på DR.

Her sætter Helle Thorning-Schmidt ord på, hvordan hun oplevede tiden.

I tre år blev der arbejdet på dokumentaren ”Statsministeren Helle Thorning-Schmidt”, og det, der tiltrak instruktør Nille Westh ved historien, er, at Helle Thorning-Schmidts eftermæle muligvis slet ikke er levet op til, hvilken statsminister hun egentlig var, mener Nille Westh.

– Det, der oprindeligt gjorde mig interesseret i Helle Thorning-Schmidt, er, at hun provokerer så mange, jeg møder. Alle har en holdning til hende. Der er selvfølgelig alle dem, især unge, der er vilde med hende. Men så er der også ret mange, som har solide fordomme og forestillinger om hende.

– Nogen mener, at hun ”alle dage har været medieliderlig”, at hun går op i sit udseende på en forkert måde, at hun aldrig har haft et politisk projekt og derfor ikke har noget interessant at sige, fortæller Nille Westh i en pressemeddelelse og fortsætter:

– De synes med andre ord, ret sikre på, at historien om hende er på plads. Det er jeg selvfølgelig helt uenig i. Der er noget både interessant og vigtigt at fortælle her. Helles historie er et vigtigt stykke Danmarkshistorie, både, selvfølgelig, på grund af den position hun opnåede, og fordi hendes historie er et tankevækkende eksempel på, hvad der former vores kollektive fortælling.

I de 10 år, der er gået, siden Helle Thorning-Schmidt var statsminister, har verden forandret sig meget.

Fokusset på kvinders rettigheder er blevet større, og derfor sætter dokumentaren scenariet op om, at den daværende behandling af Helle Thorning-Schmidt virker utænkeligt i dag.

Samtidig kommer seerne også med bag de lukkede døre på Christiansborg og får en lang række ufortalte historier om livet som politiker.

Foruden Helle Thorning-Schmidt deltager også en lang række af hendes politiske kolleger i form af blandt andre Margrethe Vestager, Bjarne Corydon og Henrik Sass.

Historien om datidens Helle Thorning-Schmidt flettes sammen med hendes liv i dag, der stadig kan trække overskrifter.

”Statsministeren Helle Thorning-Schmidt” kan ses på DR.

Denne artikel blev første gang bragt af Billed-Bladet.dk. Dette er en redigeret version.

Læs også