sygeplejersker
Samfund

435 sygeplejersker er blevet spurgt, hvorfor de har sagt deres job op. Ét svar går igen

6. juni 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Sygeplejerskerne er generelt glade for deres fag, men ny rapport viser, at de flygter på grund af arbejdsforholdene.

Forholdene for sygeplejersker i det offentlige er så dårlige, at de flygter i hobetal.

Nu viser ny rapport hvorfor.

Det skriver DR.

De har svært ved at stå inde for patientsikkerheden og synes ikke, de kan levere en ordentlig pleje. Så de er bekymrede for både patienterne, for deres eget helbred og faktisk også for deres familie, fordi det er svært at få familielivet til at hænge sammen, siger Nana Vaaben der er docent ved Københavns Professionshøjskole og en af forskerne bag rapporten, til P1 Morgen.

Ond spiral

Rapporten bygger på svar fra 435 sygeplejersker, der har forladt deres job i det offentlige.

Lønnen er det, sygepljerskerne oftest nævner i rapporten. Det var en stor skuffelse for sygeplejerskerne, at strejken i 2021 ikke førte til bedre løn.

Men det er ikke kun lønniveauet, sygeplejerskerne peger på. I rapporten nævner de en travl arbejdsdag, for mange skæve vagter, følelsen af ikke at kunne stå inde for arbejdet og få uddannede og erfarne kolleger som grunde til, at de har forladt det offentlige sunhedsvæsen.

Sygeplejerskerne, der forlader jobs i det offentlige, søger typisk mod privatpraktiserende læger, på privathospitaler, hos vikarbureauer eller i Norge.

Nana Vaaben forklarer til DR, at der er tale om en “ond spiral”. For når de uddannede sygeplejersker forlader sundhedsvæsenet, bliver de sygeplejersker, der er tilbage, endnu mere presset og derfor tilbøjelige til også at tage flugten.

En fjerdedel af de adspurgte sygeplejersker svarer, at de aldrig vender tilbage til det offentlige sundhedsvæsen.

Det skyldes, at de ikke kan forestille sig, at vilkårene bliver tilstrækkeligt forbedret til, at det er aktuelt at vende tilbage.

Læs også