https://imgix.femina.dk/2021-08-02/noahskaalum.jpg
Alt er love

Noah og Sika: "Vi skrev sammen i en uge, før vi mødte hinanden, og så har vi faktisk ikke været uden hinanden siden"

10. august 2021
af Missu Schneidermann
Foto: Marie Hald
Da Noah Skaalum mødte Sika Skaalum, hed han Sarah og var en kvinde. De forelskede sig, og Sika hjalp Noah med at finde ind til, hvem han virkelig var - også selvom det indebar en risiko for deres forhold. I dag er parret forældre til Elion på knap 19 måneder, som de pt. hjemmepasser sammen.

Mødet

Noah: Vi mødte hinanden online i 2014 på siden, der både hedder Boyfriend og Girlfriend, for LGBT+-miljøet … Hvorfor griner du?

Sika: Det er bare lidt cheesy at møde hinanden online …

Noah: Nej, det kunne have været på Scor.dk, ha ha. Sika startede med at sende en blinkesmiley, og det var åbenbart nok til, at jeg svarede tilbage.

– Det gik enormt hurtigt for os. Vi skrev sammen i en uge, før vi mødte hinanden, og så har vi faktisk ikke været uden hinanden siden den dag.

Sika: Vi har kun sovet én nat væk fra hinanden, og det var den dag, Noah fik lavet top-operationen (fjernelse af bryster som et vigtigt led i Noahs proces fra kvinde til mand, red.).

Noah: I syv lange år! Ha ha. Faktisk var vores første møde ikke engang en date. Jeg var på besøg hos en veninde og talte med Sika, som syntes, vi skulle komme forbi og sige hej.

– Så det gjorde vi, og Sika tog med tilbage og spiste aftensmad. Det var totalt impulsivt og uopstillet. Så datede vi, efter vi blev kærester.

Sika: Der var faktisk ret meget kliché-agtigt over vores kærlighedsliv – lige indtil vi fik barn. Så gik alt langsomt.

Børn

Sika: Efter vi havde kendt hinanden en uges tid, sagde jeg: Du skal bare vide, jeg har svært ved at få børn fra naturens side, så det skal du vide, er en del af pakken.

– Så sagde Noah: “Nåh, skal vi snakke børn? Det vil jeg gerne være med til.” Vi var jo to kvinder dengang, og der bliver man nødt til hurtigt at tale om de ting, for det er jo i sagens natur en større opgave.

Noah: Ja, man laver ikke lige en ups’er. Lige siden jeg var fem år, har jeg vidst, jeg skulle have børn.

– Jeg tror, vi fik henvisning til henholdsvis fertilitetsklinik og starten på min transition samme dag, så de to processer overlappede hinanden.

https://imgix.femina.dk/2021-08-10/noah.png

Sika: Det var så vildt, det væltede jo med hormoner i os begge to …

Noah: Det kan ikke anbefales.

Sika: Vi havde ikke regnet med, at fertilitetsbehandlingen skulle vare så længe. Det endte med at tage fire et halvt år, og det fyldte så meget. Jeg føler, din proces kom i skyggen af fertilitetsbehandlingen.

– Den, der skal være gravid, er oftest staklen med alle hormonerne, og der stod du ved siden af og var på vej i overgangsalder, for det er det første, der sker, når du kommer på testosteron.

– Du svedte, du græd, der var mange ting lige oven i hinanden. Det var nogle heftige år. Men det lykkedes til sidst.

Noah: Ja, at blive forældre, men selv om jeg på alle måder er registreret som mand med et ulige ciffer til sidst i mit personnummer, står jeg på papiret som medmor. Lovgivningen siger – stadig – at du skal angives som det køn, du kan reproducere dig selv som.

– Jeg er født med en livmoder, ergo kan jeg føde børn. Man skal langt tilbage i journalerne for at se, at jeg har ændret køn, der er intet angivet om det, når man slår mig op.

– Men fordi jeg vælger at følge lovgivningen og ikke bare skrive mig på som far, står jeg som medmor, selv om jeg er en mand. Vi opdrager selvfølgelig vores søn med, at jeg er hans far, men det er en fjollet lovgivning, og den skal ændres.

Sika: Det er en lovgivning, det vil koste mange penge at sætte sig ned og kigge på, og det påvirker ikke så mange.

– Under hele graviditets- og fødselsforløbet stod de så velmenende mennesker og måtte sige: “Der er ikke nogen blanket, der passer til jer.” Så må I da lave en! Vi gør det, der er muligt i samfundet, og der er bare så meget her, der halter efter. Det er megaindviklet.

Noah: Vi har heldigvis været omgivet af gode og søde mennesker, som har anstrengt sig for at løse tingene hen ad vejen, fordi de godt kan se, det er fjollet – men de har bare ikke den boks at vælge på deres skærm.

– De møder jo også det firkantede system, som på mange måder er stagneret i forrige årtusinde.

Sika: Jeg tror, Noah er en af de mænd i Danmark, der har set allermest i graviditetsprocessen. Vi har film fra ægoplægningen, hvor han spørger, om han må kigge med.

– Hvor mange mænd gerne vil se så lidt som muligt, der står Noah med pandelampe på og kæmpe engagement. Han forstår virkelig, at det er en stor opgave at gro et lille menneske.

Fra kvinde til far

Sika: Jeg er vokset op på Fyn ude midt i ingenting med meget få mennesker, og jeg vidste, jeg var … Det er lidt svært med de labels.

– Noah er ikke den første transkønnede, jeg er kærester med, så jeg placerer mig ikke et bestemt sted. Da jeg mødte Noah, var han Sarah, og på vores vielsesattesten er vi anført som to kvinder.

Noah: Det er helt vildt svært at sætte tid på, hvornår ting er gået op for én, men jeg har historier om, at jeg som 5-årig sagde, jeg blev en stor dreng, og var pissesur over at blive kaldt en pige.

– Jeg har aldrig identificeret mig som en kvinde, men så er spørgsmålet jo, om man så identificerer sig som mand, og det tog mig mange år at finde ud af.

Sika: Selv om det ikke var noget, vi talte super meget om i starten, så har du set forskellige tegn tidligt. Men da tænker man nok ikke så meget over det; man har ikke sproget for det, når man er barn eller helt ung.

Noah: Sika har noget erfaring og noget viden, som jeg ikke har mødt, som har gjort det nemmere for mig. Det var Sika, der åbnede samtalen om det. Det var ikke mig, der tog snakken op om, at jeg følte mig forkert.

Sika: Og så tudede og tudede og tudede du, fordi der blev prikket hul på en byld, der var svær at tale om. Mange har spurgt, hvordan jeg så det hos Noah, og jeg tror, at hvis man er observant og opmærksom på sin partner, hvad jeg håber, alle er, så kan man godt mærke, når vedkommende trækker sig.

– F.eks. din brystkasse, du har altid rundet skuldrene fremad, du har aldrig syntes, det var det fedeste område på din krop. Det må have været megaskræmmende for Noah, for når trolden først er ude af æsken, hvad gør vi så?

Noah: Ja, på den måde var jeg lidt trængt op i en krog.

Sika: Jeg tror også, jeg pressede dig lidt, fordi jeg ved, at mange andre transkønnede i deres transition oplever at blive tiltrukket af det køn, de selv identificerer sig som. Så de skifter fra at være en lesbisk kvinde til at være en homoseksuel mand.

– Men måden, jeg er kærester med folk på, er, at vi kun skal være sammen, så længe det er fedt. Derfor synes jeg, at Noah skal blive så glad i sig selv som muligt, så hvis det ikke længere skulle være os, skulle han være klar til at gå ud og møde nye kærester.

– Folk er så bange for, at tingene skal være anderledes, og jeg tror, at folk ender med at gå fra hinanden, fordi de ikke tænker på hinandens lykke, men på deres egen frygt.

Læs også