Silikonebryster
60 år med silikonebryster

Charlotte tog til Litauen for at få en "mommy makeover". Men det var først senere, hun blev rigtig glad

23. december 2022
Af Stinne Kaasgaard
Foto: Frederik Johs
Charlotte Bjerregaard Christensen, 49 år, var i mange år ked af sine bryster, som hun syntes hang og manglede fylde. For seks år siden fik hun forstørret sine bryster med silikoneimplantater på en klinik i Litauen. I dag har hun fået implantaterne fjernet og erstattet med fedt fra sin egen krop.

Hvorfor fik du lavet silikoneimplantater for seks år siden?

"Jeg har altid været glad for mine bryster, men efter jeg fik børn og ammede dem, mistede de fylde, og de hang meget.

Det var lige meget, hvilken bh jeg brugte, så føltes det bare ikke godt. Jeg har aldrig haft et ønske om meget store bryster, men bare om nogle, man ikke skulle “rulle op”.

Jeg var i perioder så ked af mine bryster, at jeg tænkte, at jeg faktisk hellere ikke ville have nogen."

Der er gået seks årtier, siden en kvinde i Texas fik indlagt de første silikoneimplantater. I dag udgør brystforstørrende operationer en tocifret milliardindustri.

Hvor og hvordan foregik din operation?

"Det var i Litauen, hvor jeg fik en såkaldt “Mommy makeover”.

Jeg havde efter mine graviditeter også fået meget og løs hud på maven, som gjorde, at jeg skulle bruge større buksestørrelse, for at kunne have plads til maven, så jeg fik lavet både mave og bryster.

Jeg kan huske, at der var et stort spring mellem de forskellige implantater, og den størrelse, jeg gerne ville have, var der ikke. Så jeg valgte nummeret større. D

et gjorde, at jeg fik nogle bryster, der var væsentlig større, end jeg egentlig havde forestillet mig. Jeg fik samtidig flyttet brystvorterne op. Det lyder lidt voldsomt, men jeg var i første omgang rigtig glad for resultatet."

Hvem talte du med om indgrebet inden?

"Det var faktisk kun min nye mand, der vidste det, da jeg boede langt fra mine børn i den periode. Min tætteste og bedste veninde kunne selv se det efterfølgende og spurgte mig direkte.

Jeg havde hele tiden tænkt, at jeg ville fortælle om indgrebet, hvis nogen spurgte direkte. Det var ikke, fordi det skulle være hemmeligt som sådan, men jeg syntes, at det var meget privat.

Der var nok også et tabu forbundet med det. I dag er jeg blevet mere ligeglad med, hvad andre folk tænker."

Silikonebryster

Hvad gjorde det for dig, at du fik lavet bryster?

"Jeg blev meget mere glad for mig selv, fik mere selvtillid og følte mig helt fri. Jeg havde været ked af mine bryster og min mave, siden jeg fik børn, hvilket jeg ofte havde talt med mine børn om.

Og da jeg fik lavet begge dele, havde jeg virkelig følelsen af, at jeg havde gjort noget godt for mig selv. Jeg følte ikke længere, at jeg skulle gå på kompromis med min påklædning, som jeg ofte havde gjort før.

Jeg begyndte at klæde mig i mere tætsiddende tøj, hvor jeg før gik i ting, der ikke fremhævede min mave og bryster.

Min nye mand og børnene var så glade på mine vegne, da de vidste, at det havde været en stor drøm i mange år, som jeg bare lige skulle have hjælp til at springe ud i."

Hvornår begyndte du at føle, at det ikke helt var de bryster, du havde drømt om?

Der gik nok et års tid, hvorefter jeg begyndte at føle, at det var brysterne, man så, inden man så mig. Jeg var gået op i F-skål efter operationen, og jeg er ikke særlig høj.

Det var egentlig meningen, at jeg skulle have erstattet implantaterne med nogle mindre, men på Amalieklinikken, hvor jeg skulle have lavet indgrebet, blev jeg præsenteret for muligheden for at bruge mit eget fedt i stedet.

Der kunne jeg bare mærke en stor sten falde fra mit hjerte, og jeg blev faktisk rørt lige i momentet.

Jeg var ikke i tvivl om, at det var det, jeg skulle, for jeg havde hele tiden følt, at silikonen skulle ud, fordi det var noget fremmed i min krop.

Da jeg fik lavet begge dele, havde jeg virkelig følelsen af, at jeg havde gjort noget godt for mig selv. Jeg følte ikke længere, at jeg skulle gå på kompromis med min påklædning, som jeg ofte havde gjort før.

Hvordan har du det med resultatet?

"Jeg er så glad for resultatet. Jeg synes ikke, at man kan se, at det er bryster, der er tilpasset med eget fedt, hvis man ikke ved det.

Da jeg fik silikoneimplantater, var det som to store kugler, og brysterne sad nærmest ude i armhulen og meget højt på overkroppen, så jeg nærmest skulle løfte armene ud over dem. Med fedt fra min egen krop var det muligt at forme brysterne mere naturlige, så de også føles blødere.

Jeg er nok gået en-to skålstørrelser ned, så de er den størrelse, som inden jeg fik børn, og jeg føler, at de er mine egne nu, og jeg kan igen ligge på maven."

Den kontroversielle silikone

Silikoneimplantater har fra tid til anden været i sundhedsmyndighedernes søgelys.

I USA blev brystimplantater ikke anset som sikre før 1976, hvor de blev godkendt af The Food and Drug Administration, FDA.

I 1990’erne blev brugen af implantater forbudt i USA i over et årti, fordi man mente, at de kunne skade immunforsvaret, men da det ikke kunne bevises, kom silikonen tilbage i brysterne i 2006. I mellemtiden var store erstatninger blevet udbetalt til kvinder med implantater.

Det franske firma PIP, som leverede brystimplantater til en lang række plastikkirurgiske klinikker verden over, opdagede, at deres implantater risikerede at gå i stykker.

Firmaet havde brugt industriel silikone, som bl.a. bruges i madrasser, og ikke den medicinske variant, der var egnet til implantater i mennesker, og de franske sundhedsmyndigheder satte silikonen i forbindelse med kræft hos otte kvinder med implantater fra firmaet.

30.000 franske kvinder med PIP-implantater blev opfordret til at få dem fjernet, betalt af det offentlige, og flere andre lande fulgte trop med opfordringen til at få dem fjernet. D

et er endnu ikke bevist, at der skulle være en sammenhæng mellem silikonen og kræft eller autoimmune sygdomme, men det er heller ikke bevist, hvad det betyder, at industriel silikone kan vandre til andre steder i kroppen, hvis implantaterne brister.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning til kvinder, der overvejer brystforstørrende operationer, er risici bl.a. infektion, midlertidig eller permanent ændret følsomhed i området og problemer ved mammografi.

Sidstnævnte fordi implantater er uigennemtrængelige for røntgenstråler og derfor kan hindre, at man opdager brystkræft.

Læs også