https://imgix.femina.dk/media/article/heltinde-vinder_1.jpg
Karriere og penge

Vinder af Heltindeprisen 2016: Fra voldsramt barn til børnenes forkæmper

25. april 2016
af Sofie Nymand Nielsen
Som stifter af foreningen De Stærke Børn kæmper Henriette Karlsen for en bedre barndom for Danmarks udsatte børn. Nu har SØNDAGs læsere belønnet hendes frivillige indsats. Mød dette års vinder af SØNDAGs Heltindepris 2016

– Jeg er dybt rørt og overrasket over, at jeg har fået heltindeprisen. Det betyder meget for mig og foreningen, at vi i De Stærke Børn har mulighed for at gøre endnu mere for børnene.

Sådan lyder det fra Henriette Karlsen, stifter af foreningen De Stærke Børn, da vi meddeler hende nyheden om, at hun har vundet SØNDAGs Heltindepris 2016. Med titlen som årets heltinde følger 25.000 kr., som foreningen kan bruge i deres arbejde med udsatte børn. Henriette er dog ikke sikker på, hvad pengene skal bruges til endnu – men der er ingen tvivl om, at pengene skal gå særligt til børnene.

– Jeg har brug for nogle dage at tænke i for at finde frem til, hvad pengene skal gå til. I De Stærke Børn har vi nogle drømme, som vi vil have ført ud i livet. Det handler bl.a. om legetøj og ikke mindst tøj til udsatte børn, der bor på børnehjem eller sidder på krisecentre. Samtidig handler det også om at give børnene gode oplevelser – men hvordan ved vi ikke endnu.

Udgangspunkt i egen barndom

Henriettes arbejde med udsatte børn tog udgangspunkt i hendes egen barndom og opvækst. Dengang var hun et skræmt barn med alkoholiserede forældre, siden var hun en pige på stoffer, og i dag er hun stifter af foreningen ”De stærke børn”.

Omsorgssvigt, alkohol og vold i barndommen betød, at hun i sine teenageår tog stoffer og bankede dem, der kom på tværs. Den adfærd ophørte, da hun mødte nogle voksne, som accepterede den, hun var, men misbilligede den voldelige adfærd og bekymrede sig om hendes helbred. Senere blev hun selv kontaktperson for udsatte unge i Københavns Kommune, og hun arbejder nu som stifter af foreningen De Stærke Børn.

– Det sociale system er ikke blevet bedre, siden jeg var barn. Det er snarere blevet værre. I kommunen arbejder man under manglende ressourcer og unødvendige kriterier og regler, der svækker ens arbejdsindsats. Vi kan i De Stærke Børn som privatpersoner give børnene ekstra støtte i kampen for at komme ud ad de mønstre og forhold, som de er vant til.

Også mønsterbryder

SØNDAGS chefredaktør, Stinne Bjerre, ønsker Henriette tillykke og er imponeret over hendes indsats.

– Det, der gør Henriette bemærkelsesværdig, er, at hun har kæmpet sig ud af en tilværelse med stoffer og vold, for at få overskud til at give udsatte børn den barndom, hun aldrig har haft. Hun er derfor ikke kun en stærk forkæmper for svigtede børn, men også en mønsterbryder.

Stinne Bjerre er heller ikke i tvivl om, at Henriette har haft kamp til stregen fra de yderligere fem finalister.

– Alle finalisterne er handlekraftige kvinder, der hver især gør en kæmpe indsats for vores samfund, og for det fortjener de stor tak. Det er til stor inspiration for os alle, at de er så dedikerede og engagerede i deres sag.

Læs også