modne kvinder
Karriere og penge

To modne modeller: "Det er fantastisk, at kvinder over 50 bliver mere synlige"

20. august 2019
af Anni Heiberg. Redigeret til web
Foto: Jonna Fuglsang Keldsen og Christina Hauschildt.
Modebilledet har længe tilhørt de purunge og perfekte. Men sådan er det ikke længere. Nu efterspørges modne modeller, der er naturlige og signalerer levet liv. Vi har talt med to kvinder, der er blevet modeller i en moden alder.

Elsebeth: Vi savner nogle at spejle os i

https://imgix.femina.dk/modne-modeller-elsebeth.jpg

Som ung var Elsebeth Quvang Søndergaard danser og drømte om at blive skuespiller. Hun dansede til modeshows, og snart kom den kønne pige selv på podiet som model. Indtil hun var 23 år, arbejdede Elsebeth blandt andet for World Models i Danmark og RTS Models herhjemme og siden for MTM Models i Miami i USA.

– Jeg begyndte som model, da jeg var 19 og stoppede efter nogle år. Dengang var jeg meget tynd og en størrelse 34-36. Jeg fik ofte at vide, at jeg var kommet for sent i gang og var for gammel, fortæller hun og viser et foto af en ung, smuk Elsebeth i badedragt i det amerikanske magasin "Sports Illustrated".

– Jeg fik at vide, at jeg ikke kom på forsiden af "Sports Illustrated", fordi mine bryster ikke var store nok. Det var jo ærgerligt, og jeg overvejede, om jeg skulle få lavet dem større. Jeg var ung og meget usikker, og jeg blev hele tiden målt og vejet og fik mange afslag til castings. Det får man. Da jeg stoppede som model, var jeg overrasket over, hvor stor en befrielse det var for mig, husker Elsebeth Quvang Søndergaard.

En ny måde at være model på

I dag er Elsebeth 52, størrelse 40 og tilbage som model. Og nu er det sjovt.

– Jeg synes, det er skønt, at man kan være model, selv om man er over 50. Modne kvinder har været usynlige i modebladene, og selv holdt jeg helt op med at kigge i bladene af samme grund. Jeg har ikke lyst til at se på unge modeller, der får mig til at føle mig gammel, siger hun.

– Vi kvinder over 50 er en stor og købestærk gruppe, og det er en stor fejl, at virksomhederne har overset os. Jeg bliver glad, når jeg ser nogle kvinder, jeg kan spejle mig i. Men jeg synes stadig, der er et stykke vej, før man kan sige, at vi er velrepræsenterede. Jeg håber, flere tøjfirmaer tør tage springet og booke flere modne modeller.

Elsebeth siger også gerne ja til nye udfordringer.

– Da jeg blev skilt for fem år siden, blev mit liv anderledes, og jeg blev mere åben over for nye muligheder i livet. Nu går jeg shows for flere butikker og virksomheder her i Herning, og jeg har meldt mig under fanerne hos modelbureauet B.old Unity. Her handler det ikke kun om udseende og en bestemt størrelse, men mere om udstråling, kant og diversitet. Her kan du være model og smuk, selv om du er 90. Det vil jeg gerne bakke op om. Jeg har ligefrem overvejet, om jeg skulle lade være med at farve mit hår. Om det måske er dobbeltmoralsk at farve det? Men jeg er altså ikke helt klar til det grå endnu, smiler Elsebeth.

– Jeg synes, det er fantastisk, at kvinder over 50 bliver mere synlige nu. Vi hviler mere i os selv, og det er dejligt, at vi får lov til at dyrke, at vi også kan se godt ud. Der er så mange skønne kvinder, der kan blive modeller. Det er vigtigt, at vi viser de unge, at livet fortsætter efter 50 og 60 år. Det er virkelig livsbekræftende at være med til.

LÆS OGSÅ: 68-årige Sonja er instagrammer: "Det fik mig op, da jeg var i dyb sorg"

Elsebeth Quvang Søndergaard arbejde til daglig som studievejleder på Via Design & Buisness i Herning og arbejder ved siden af som model, blandt andet for modelbureauet B.old Unity.

Elisa: Livet sætter ridser på din krop

https://imgix.femina.dk/modne-modeller-elisa.jpg

For få måneder siden stod 47-årige Elisa Lykke foran modefotografens linse iført badetøj og lækkert lingeri. Lingeriet er fra Anne Sax, og Anne Sax Lingeri har fået masser af ros og anerkendelse for at bruge ”rigtige” og modne kvinder som modeller. Elisa Lykke var da heller ikke i tvivl, da hun blev spurgt, om hun ville være med.

– Jeg sagde ja tak med det samme. Jeg vil gerne være med til at vise ”rigtige” kvinder, og billederne er ikke retoucheret. De er virkelighedstro og taget i naturligt lys. Det er en god sag, og jeg vil gerne medvirke til at gøre andre kvinder mere trygge og komfortable ved at vise, at vi også kan gå i lækkert lingeri, siger Elisa Lykke.

Elisa Lykke er mor til to piger på 14 og 22 år. Hun har tidligere arbejdet som journalist, men driver nu egen PR- og managementvirksomhed. Hun er vant til at være synlig, og selv om hun sagde ja tak til lingeriopgaven uden betænkeligheder, kom de alligevel snigende, da billederne skulle lægges ud på lingeributikkens Instagram.

– Da billederne blev lagt ud på Instagram, undskyldte jeg over for venner og bekendte, at jeg jo ikke er helt perfekt. Men de sagde: Jo! Du er helt perfekt, fortæller Elisa Lykke, der har lavet flere forskellige modelopgaver i en moden alder. Og man fornemmer, at det kom lidt bag på hende, at hun pludselig fik behov for at undskylde på den måde.

– Jeg ville bare ikke have, at folk skulle tro, at jeg selv synes, jeg er en stram og tynd supermodel. Det er jeg jo ikke. Men vi har ikke noget at undskylde, og jeg vil gerne være med til at sprede det budskab, at kvinder i alle aldre over 40 ikke er gamle. De er fulde af liv, energi og skønhed, fastslår Elisa Lykke.

Vis os virkeligheden

Elisa Lykke snusede til modelbranchen, da hun deltog i Look of the Year som helt ung. Her blev hun spået en stor karriere i Japan, men hun takkede nej.

– Jeg blev ikke bidt af det. Jeg syntes, det var for overfladisk. Men da Bollette Balling fra B.old Unity kontaktede mig og spurgte, om jeg ville være med i hendes nye bureau, sagde jeg ja tak. Jeg har ikke modelmål. Jeg vejer over 70 kilo, er 180 cm høj og har former, men jeg vil gerne være med til at vise, at voksne kvinder og mødre, der har levet et liv, ser skønne ud.

– Jeg kan tydeligt mærke, at store virksomheder ikke kun vil købe det perfekte længere. Vi må gerne have krakeleringer, udtryk og liv. Og vi forbrugere er jo ikke dumme. Vi køber ikke illusionen om de unge tynde piger. En 19-årig pigekrop sælger ikke. Voksne kvinder har et andet glimt i øjnene. Og forbrugerne vil se virkeligheden. Skønne kvinder, der har levet.

Elisa Lykke træner tre gange om ugen for at holde sig i form, men hun tillader sig også et godt glas rødvin og en god bearnaisesovs, og hun accepterer, at alderen sætter rynker, ridser og buler.

– Jeg kan da godt være irriteret på celluliten på mine baglår. Den forsvinder ikke, selv om jeg træner. Men jeg arbejder dagligt med at favne og hylde mine rynker og buler, og jeg bliver bedre til det. Vi skal jo leve livet og nyde det, og livet sætter ridser på din krop. Det må godt kunne ses, at vi har levet.

– Jeg var meget mere kritisk over for mig selv og min krop, da jeg var yngre, og jeg synes, det ville være skønt, hvis jeg kan være med til at rykke ved skønhedsidealet.

LÆS OGSÅ: Mona og Lene blogger: "Livet behøver ikke at være gråt, fordi håret er blevet det"

Elisa Lykke er mor til to piger på 14 og 22 år. Hun har tidligere arbejdet som journalist, men driver nu egen PR- og managementvirksomhed. Arbejder også som model, blandt for B.old Unity.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også