https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/august/velkommen-prim.jpg
Karriere og penge

Kom godt i gang på jobbet efter ferien

20. august 2013
af Karriererådgiver Anne Marie Valentin
foto: All Over og Privat
Hverdagen er ved at indfinde sig for de fleste og snart er ferie kun et minde. Og det kan faktisk være hårdt at komme tilbage. Få hér karrierecoach Anne Marie Valentins bedste råd til en blid start på arbejdet…

Når feriesæsonen slutter og vi selv og vores kolleger vender tilbage fra ferie, er det værd at tænke lidt over, hvordan man bedst kommer i gang med arbejdet igen. Nogle gange føles det som om, at de friske kræfter man har oparbejdet på ferien forsvinder igen meget hurtigt, så hér er nogle tips til, hvordan du kan beholde det gode humør lidt længere. Der er tips både til dig der starter på arbejdet igen efter en ferie, og til dig der ER på arbejde, når andre kommer tilbage fra ferie.

Gode råd til dig selv:

Sørg for at koble af mens du er væk.
Mens du er på ferie, så VÆR på ferie. Lad være med at tage firmamobilen med og lad være med at tjekke firma-emails. Hold ferie og kom væk fra det hele. Lad din hjerne arbejde med noget HELT andet.

Giv dig selv lov til at være bagud.
Når du kommer tilbage fra ferie er du næsten per definition bagud. Der er bunker af emails der skal besvares, masser af telefonopkald, beslutninger der ikke er blevet taget, mens du var væk, eller ting der bare ikke er blevet gjort. Det er uundgåeligt, og det er ikke din fejl! Så du skal ikke forvente at være ovenpå fra dag 1. Giv dig selv lov til at være bagud og til stille og roligt at indhente arbejdet.

Start med de nemme opgaver.
Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Hvis du har nogle nemme ting der ligger lige til højrebenet, så lav dem først så du komme stille og roligt i gang. Når du er oppe i omdrejninger igen, kan du tage fat i de svære ting.

Hold almindelige arbejdsdage.
Det kan være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det! Hold nogle helt almindelige arbejdsdage og hold fast i ovenstående

Sig til hvis du har brug for hjælp.
Bed kollegerne eller chefen om hjælp, hvis du har brug for det. Det er vigtigt at du mærker efter om der er noget du skal bruge, og at du klart kan melde ud, hvis der er nogle opgaver som er blevet kritiske henover ferien. Opgaverne er IKKE dit ansvar alene, men det er dit ansvar at melde ud, hvis der er noget du har brug for.

LÆS OGSÅ: Læserklumme: Ferien var god – men hvad med hverdagen?

Gode råd, når en af dine kolleger kommer tilbage fra ferie:

Byd dem velkommen tilbage
Giv dem en varm velkomst - få dem til at føle, at de har været savnet og at det er rart at de er tilbage. Spørg til ferien, og del deres begejstring.

Giv dem tid
Lad være med at overfalde folk den første dag. Giv dem tid til at lande og komme op i gear igen.

Spred ikke din stress til dem
Folk der kommer tilbage fra ferie er dejligt afslappede. Nyd det og giv dem lov til det, i stedet for at sprede stress til dem.

Tilbyd din hjælp
Der kan ligge mange opgaver til en der kommer hjem fra ferie. Tilbyd at hjælpe - og husk selv at bede om hjælp!

Giv ikke folk skyldfølelse
Det kan være fristende at give folk indtryk af, at det er deres skyld, at afdelingen er kommet bagud, fordi de har været på ferie. Lad være med det! Ferien skal holdes før eller siden, og hvis man holder en rigtig god ferie, og giver folk lov til at lande ordentligt igen, har folk så meget mere energi, at man indhenter det tabte og meget mere til.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også