Kirsa Jespersen
Karriere og penge

For Kirsa blev en sygemelding med stress vejen til drømmejobbet

28. august 2019
af Kristian Ommen, redigeret til web
Foto: Anne Kring
Kirsa Jespersen havde arbejdet som tandlæge i 13 år, da hun blev ramt af stress. Men sygemeldingen blev i sidste ende et positivt vendepunkt, da hun midt i kaosset fandt vejen til et job, der gjorde hende glad. I dag er hun administrerende direktør for webshoppen Curvii.

Stress er en folkesygdom, som vi alle på et eller andet niveau stifter bekendtskab med i løbet af vores liv. Mange oplever den som et genkommende, men forbipasserende fænomen, der oftest relaterer sig til travlhed på arbejdspladsen. Men for flere og flere bliver stress en længerevarende belastning, som fører til decideret sygdom.

Dette var netop, hvad der skete for Kirsa Jespersen, da hun havde arbejdet som tandlæge i 13 år. Hun var på det tidspunkt ansat som børnetandlæge i et distrikt, hvor der var et rigtig stort behandlingsbehov. Dog var det mere det mentale pres og en stor medfølelse for andre, der fik Kirsa ned med flaget, end selve travlheden:

- Faktisk var det ikke jobbet i sig selv, som var stressende. Vi havde selvfølgelig travlt, men det havde jeg egentlig vænnet mig til i tandlægefaget. Nej, det, der stressede mig mere end noget andet, var, at jeg mødte en masse sårbare unge mennesker med store udfordringer. Unge mennesker og børn, som jeg fattede ekstremt meget sympati for, men som jeg ikke havde ressourcerne eller mulighederne til at hjælpe, fortæller hun.

Pres fra det offentlige system

Arbejdet som tandlæge drev Kirsa ud i ikke bare én, men to længerevarende og alvorlige stresssygemeldinger. Imens hun var sygemeldt, havde hun det virkelig skidt, og i mange dage kunne hun end ikke forlade familiens hjem i Haderslev.

Samtidig måtte hun erkende, at det er aldeles stressende at være sygemeldt i det offentlige system med utallige møder og presset om at vende tilbage til arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt. Da Kirsa måtte sygemelde sig med stress for anden gang, tog hun derfor en beslutning om at melde sig helt ud af systemet.

- Vi levede af min mands indtægt i et år, mens jeg stille og roligt forsøgte at få det bedre. Presset fra det offentlige system ville have gjort mig mere syg, så at gøre det på denne måde var den eneste mulighed for mig. Jeg havde ganske enkelt behov for ro og absolut intet pres, ellers ville jeg aldrig finde mig selv i kaosset og blive rask igen. Det var ekstremt vigtigt for mig ikke at forcere noget som helst, så derfor tænkte jeg slet ikke på arbejde i et helt år, forklarer Kirsa.

LÆS OGSÅ: Kom godt tilbage på jobbet efter en sygemelding med stress

Et positivt vendepunkt

Men faktisk endte denne utroligt svære periode i Kirsas liv med at blive et positivt vendepunkt, som sendte hende i retning af den, hun er i dag. Som hun i slutningen af juli fortalte i Go’morgen Danmark, fik hun nemlig modet til at starte forfra og gå efter et arbejde, som gjorde hende glad, fordi hun under sin stresssygemelding havde været helt nede at ramme bunden.

Kirsa havde i samme periode fulgt sin bror starte op som selvstændig i Ikast, hvilket han gjorde med en udstråling af overvældende begejstring, overskud og engagement - selv når han måtte arbejde på en søndag eftermiddag.

- Efter at have set ham, begyndte jeg at tænke; er det mon muligt for mig også at få et job, som ikke blot er tåleligt, men som jeg rent faktisk også er glad for? sagde Kirsa i Go’morgen Danmark.

Hun vidste, at broderen Kent manglede en samarbejdspartner i sin nyopstartede virksomhed, og en dag ringede hun til ham og spurgte, om den samarbejdspartner måske kunne være hende. Hun tilbød sin arbejdskraft gratis i starten, og heldigvis sagde han ja. Siden har de ikke set sig tilbage, og i dag har de stor succes med at sælge tøj til kvinder i størrelsen 42-60.

LÆS OGSÅ: Vor tids tabuer: Pernille og Marianne fortæller om to ting, mange ikke taler højt om

Selvhjælp og hjælp til andre

Vejen fra at være sygemeldt med stress til at være lykkelig for at arbejde 50 timer om ugen som administrerende direktør har bestemt ikke været uden udfordringer, og Kirsa har været igennem meget for at nå til, hvor hun er i dag. I processen har det dog været en stor hjælp og nærmest terapeutisk for hende at fortælle sin historie, og hun håber, at den kan inspirere og hjælpe andre i samme situation.

Derfor har hun også valgt at dele sin historie i blandt andet Go’morgen Danmark og i hendes egen podcast, hvor hun i episode 2 til 6 fortæller hele historien om det lange forløb. Sammenlagt tager historien halvanden time at lytte til. Hør hele Kirsas historie her.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også