Karriere: Skil dig ud
Karriere og penge

Karriere: Sådan skiller du dig ud!

15. april 2013
af Karriererådgiver Anne Marie Valentin
foto: All Over og Privat
Er du også på udkig efter et nyt job? Og er du bange for at drukne i den mængde af ansøgninger de fleste virksomheder modtager lige for tiden? Få karriererådgiver Anne Marie Valentin bedste tips til ikke at blive overset!

Mængden af CV'er og jobansøgninger har aldrig været større hos arbejdsgiverne. Det betyder, at du bliver nødt til at gøre en dyd ud af din ansøgningsproces, for ellers drukner du simpelthen i mængden. Du bliver derfor nødt til at få fortalt den unikke historie om dig selv i din ansøgning, for ellers kommer den alt for let til at ligne alle de andre. Så sørg for at finde det unikke i dine kompetencer og bring det med i din jobsøgning. Så skiller du dig ud!

OM ANNE MARIE VALENTIN

Jeg hedder Anne Marie og er Oestrogens nye karriererådgiver.

Jeg ejer www.intojob.dk som hjælper mennesker videre i karrieren.

I 2010 sagde jeg mit job op, fordi det ikke længere stemte overens med mine værdier og prioriteter. Jeg oplevede mig selv gå på job hver dag og ikke være glad. Derfor sagde jeg mit job op og blev selvstændig.

I dag har jeg en strålende forretning og rådgiver (mest) kvinder ift. deres fremtidige karrierevalg. - Uanset om de er opsagt eller blot i tvivl om de er på deres rette hylde. De fleste af mine kunder vælger et karrieretjek midt i karrieren for at sikre, at de er på vej det rigtige sted hen.

Jeg har de sidste 13 år arbejdet med karriererådgivning i forskellige virksomheder.
Derudover er jeg uddannet NLP Master, certificeret coach samt Passion-coach.

Jeg glæder mig til at udfordre dig og være din sparringspartner i dit Karriere-univers samt give dig nye begreber og input ifht din karriere og dit jobliv.

Tilmeld dig evt. mit nyhedsbrev her og få flere gode råd og muligheder.

CV'et er det vigtigste
Arbejdsgiverne starter med at læse dit CV og ikke din ansøgning - vidste du det?
De får så mange ansøgere, så hvis du ikke præsenterer dig interessant nok i dit CV, er du desværre "ude", inden du overhovedet når at komme i betragtning. Det er barskt og det betyder, at du skal "fange" din kommende arbejdsgiver på de første 10-15 linjer i dit CV.

Du skal gøre dig attraktiv
Dit CV skal være sælgende. Du skal gøre dig attraktiv på modpartens betingelser. Du skal lægge vægt på det, som virksomheden lægger vægt på, og det skal være overskueligt og let at finde rundt i med overskrifter og afsnit.

Der skal også være sammenhæng i kronologien, og der må ikke være huller i dit CV. Det vil sige, at alle perioder i dit arbejdsliv er beskrevet, så der ikke er perioder, hvor det ikke fremgår, hvad du har lavet.
Arbejdsgiveren, der læser dit CV skal sidde tilbage med en god fornemmelse. De skal vide, hvad du konkret (som måtte være relevant) har lavet i dine tidligere jobs. Der må ikke være anledning til undren over, hvad dine tidligere arbejdsopgaver har været eller hvad dine tidligere virksomheder lavede. Så pas på med indforståede fagudtryk - specielt ved brancheskift. Det er let at komme til at skrive, som om modtageren ved præcis, hvad man taler om

Find din indre sælger frem
Til sidst er det overordentligt vigtigt, at du giver udtryk for hvilke resultater, du har skabt i dine tidligere stillinger, hvem dine kunder var (eller dem du leverede en ydelse til), og hvad dit ansvarsområde var - selvom du måske slet ikke anser dig selv for at være "sælgertypen", så husk, at når du er jobsøgende, handler det i høj grad om, at du sælger dig selv bedst muligt.

Et standard CV og samme sprogbrug til alle, er ikke vejen frem. Du skal vise hvem du er, og at du forstår virksomheden. Lige meget hvilket job, det gælder.

Ny ansøgning - nyt CV
At dit CV skal afspejle, at du forstå virksomheden og indholdet af den stilling, du søger, betyder, at du skal rette dit CV og din ansøgning til hver gang, du søger et nyt job!

Derfor er det en god idé, inden du søger jobbet, at undersøge:

* Hvad holder din kommende leder vågen om natten?

* Hvilke udfordringer i hverdagen og i markedet kan der være?

* På hvilke måder kan du være med til at optimere dagligdagen og måske endda den fremtidige udvikling i virksomheden?

Flere gode huskeregler
Når det kommer til din ansøgning i det hele taget, er der også et par overordnede gode råd,s om det er værd at huske på. Dem får du her:

* Hold dig fra floskler. Mange ansøgere indleder med, at de har set stillingsannoncen og finder jobbet spændende. Men hvad betyder "spændende" - især når alle de andre også indleder sådan? Så hav fokus på dit indhold.

* Selvom du måske føler dig langt fra "sælgertypen", fordi du f.eks. er pædagog, sygeplejerske, revisor eller ingeniør - så glem ikke, at når du søger job, er det din fornemste opgave at gøre dig selv attraktiv.

* Vent ikke med at søge jobbet til ansøgningsfristens udløb. De fleste arbejdsgivere får mange ansøgninger, så de går i gang med grov-sorteringen når de første ansøgninger dumper ind. Men gå ikke i panik og forhast situationen - hellere en super god ansøgning sidst i perioden end en forfejlet eller mangelfuld ansøgning som den første.

* Husk at læs grundigt igennem og tjek for slåfejl, stavefejl og formuleringer, der ikke går tydeligt igennem. Få gerne en anden til at korrekturlæse inden du sender dit materiale afsted.

Kæmpe held og lykke med jobsøgningen,
Anne Marie Valentin

MERE FRA ANNE MARIE VALENTIN: Hvilken karrieretype er du?

Coaching og Clairvoyance

Få svar på dine spørgsmål af Gitte Sparsø.
Gitte har gennem mange år rådgiver både virksomheder og private, og hun kan også rådgive dig.

Læs også