Jonna hjælper udsatte familier i julen
foto Birger Storm
Jonna Møllemand ved om nogen, hvor mange spekulationer og bekymringer, julen kan afstedkomme. Jonna har igennem 16 år arbejdet frivilligt for Røde Kors i Nørre Snede. De seneste 13 år har hun som aktivitetsleder stået bag den lokale indsats for julehjælp til udsatte familier med børn.
– Vi begyndte med 10 familier, som skulle have hver en julekurv med julemad, frugt og søde sager. Jeg fik en aftale med vores lokale Brugs, som ikke alene sørgede for, at priserne var yderst rimelige, så vi virkelig fik meget for pengene, men også hjalp med meget af det praktiske. Af menighedsrådet havde vi fået lov til at pakke kurvene i sognegården, og så kørte vi ud med kurvene, der ikke alene indeholdt mad til juleaften, men også til juledagene, fortæller Jonna, 73.
Svært at modtage
Jonna ser det som en stor glæde at kunne hjælpe forældre med at give deres børn en god jul.
– Mit frivillige arbejde har i den grad åbnet mine øjne for, at der er børn herhjemme, som lever under meget fattige forhold. Og det er hjerteskærende at opleve den sorg et forældrepar, der ikke har råd til at give deres børn julegaver, føler. Det, man skal huske på, er at være ydmyg, når man er den, der hjælper. For det er meget nemmere at hjælpe end at tage imod hjælp.
40 julekurve
I år er det omkring 40 julekurve, der skal deles ud i Nørre Snede, men for Jonna og de øvrige frivillige er indsatsen ikke gjort med det.
– Vi er i kontakt med familierne igennem hele året, og hos os har julehjælpen afledt et ferieprojekt, hvor vi nu på 11. år sender udsatte børnefamilier på sommerferie. De får på den måde nogle dage, hvor de har et frikvarter fra den fattigdom, de lever med derhjemme. Her sørger vi også for, at køleskabet er fyldt op med mad, og for at de kan komme ud at spise på restaurant en aften og besøge en isbar.
Det praktiske arbejde ved den frivillige indsats er en del af
det, men der skal også indsamles midler, bl.a. igennem fonde.
– En del af midlerne kommer igennem donationer, og vi kunne ikke have gjort det, vi gør, her i byen uden en helt fantastisk lokal opbakning.
Jonna bruger mange timer om ugen på frivilligt arbejde, for ud over arbejdet med de udsatte familier er hun også besøgsven for en indsat i fængslet. Det samme er Jonnas mand Tage, der også er frivillig i Røde Kors.
– Vi arrangerer også café-aftener med banko for de indsatte i fængslet her i byen, og så bager jeg kage til dem, som de får efter gudstjenesten hver anden søndag. De indsatte, der sidder i isolation, pakker jeg kage til i små bakker, som præsten så giver til dem.
Meningsfuldt
Jonnas engagement i Røde Kors har grebet om sig, og der er slet ikke plads her på siderne til at nævne alle de aktiviteter, hun og Tage deltager i, men de synes også begge, at det er meget meningsfuldt at kunne hjælpe.
– Helt grundlæggende synes jeg, at alle mennesker har en pligt til at hjælpe medmennesker, som har det svært. Som jeg husker det, sagde filosoffen Løgstrup noget i retning af, at vi alle bærer en flig af næstens skæbne i vores hænder. Herudover må jeg fremhæve den helt utrolige fællesskabsfølelse, vi oplever ved at være en del af en organisation som Røde Kors. Der er altid nogle, man kan kalde på, hvis man har brug for det, og der er plads til nye idéer. Hverken Tage eller jeg kan forestille os et liv uden vores frivillige engagement, og der er rigeligt at hjælpe til med. Og her skal jeg huske at sige, at enhver indsats hjælper – også en mindre donation, en børnecykel eller et stykke aflagt legetøj.
Jonna kan blive så ærgerlig, når hun hører folks fordomme om socialt udsatte mennesker.
– Det er vigtigt at huske, at alle mennesker har en historie, og at der er en årsag til, at de er i den situation, siger Jonna, der gerne tager ud og holder foredrag om sit frivillige arbejde